Universitatea Dimitrie Cantemir Facultatea De Drept

Facultatea de drept a fost infiintata in cadrul universitatii in anul 1991, avand misiunea de a pregati specialisti de valoare care sa raspunda exigentelor impuse de transformarile economico-sociale si legislative, de noul cadru juridic si institutional existent in tara noastra dupa 1990. Ca structura, mod de organizare si functionare, Facultatea de drept reprezinta o entitate unitara, activitatea desfasurandu-se pe baza unor planuri de invatamant care cuprind grupuri de discipline fundamentale, optionale si facultative. In cadrul acestei facultati se pregatesc specialisti capabili sa profeseze in domeniul juridic, politic, educational sau al profesiilor liberale care conlucreaza la infaptuirea actului de justitie. Activitatea de cercetare stiintifica a cadrelor didactice, impreuna cu activitatea studentilor, se manifesta prin participarea la simpozioane stiintifice nationale si internationale, publicarea de studii in revistele de specialitate si cercuri stiintifice studentesti. Rezultatele cercetarii se materializeaza si in fondul de carte al facultatii (carti, manuale, tratate, articole) actualizat permanent. Prin cursurile de masterat care se organizeaza in prezent in domeniul “Drept” se asigura o pregatire superioara, de calitate pentru absolventii care opteaza sa devina specialisti in domeniul stiintelor juridice.

Planul de invatamant:

Teoria generala a dreptului, Drept civil (partea generala, persoane; teoria generala a obligatiilor; contracte; succesiuni), Teoria generala a institutiilor politice, Drept roman, Istoria dreptului romanesc, Limba engleza, Sistemul constitutional romanesc, Filosofie, Sociologie juridica, Drept penal, Dreptul mediului, Drept administrativ, Drept international public, Drept financiar, Drept penal special, Drept procesual penal, Drept procesual civil, Dreptul familiei (casatoria, rudenia), Drept comercial roman, Drept comunitar european, Dreptul muncii si securitatii sociale, Dreptul comertului international, Drept international privat, Dreptul european al concurentei, Logica juridica, Bazele informaticii, Dreptul proprietatii intelectuale, Retorica, Drept funciar si cadastru roman, Politologie, Dreptul asigurarilor.

Programe de cercetare stiintifica:

- Globalizarea si principiile democratiei;
- Obiectiv si subiectiv in dreptul privat;
- Dreptul la compensatie in cazul limitarii sau privarii ilegale de libertate;
- Implicatii juridice si etice ale revolutiei biotehnologice in dreptul romanesc;
- Studiu asupra punerii in acord a administratiei si serviciilor publice si asteptarile comunitatii.

  • Specializarea: drept
  • Durata studiilor: 4 ani, curs de zi
  • Profesia: jurist
  • Oportunitati de plasament: magistrat (procuror, judecator), consilier juridic, functionar public, functionar european, notar, avocat, cadru didactic, executor judecatoresc.