Universitatea Romano-Germana Facultatea De Drept

Incepand cu data de 1 octombrie 1998 a inceput sa functioneze Facultatea de Drept ÅŸi Institutii Europene din cadrul Fundatiei Universitare pentru Integrare Europeana din Sibiu – Universitatea Romano-Germana, care a primit autorizarea de functionare provizorie  prin Hotararea de Guvern nr.535/1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 324 din 7 iulie 1999 cu doua specializari : Administratie publica ÅŸi Drept, cursuri de zi (4 ani) ÅŸi cursuri fara frecventa (5 ani).

Facultatea ÅŸi-a deschis portile in contextul in care Sibiul, ca vechi centru multicultural, are o traditie a coexistentei ÅŸi comunicarii exemplare romano-germane. De altfel, nu intamplator, Consulatul General al Germaniei in Romania are sediul in Sibiu, aici aflandu-se ÅŸi comunitatea germana cea mai puternica din Romania, reprezentata de Forumul Democral al Germanilor din Romania.

Continuitatea acestei coexistente benefice, de secole, se reflecta ÅŸi in traditia invatamantului juridic superior sibian. Astfel, in perioada 1844-1884, aici a functionat Academia de Drept cu limba de predare germana, iar dupa anul 1865 ÅŸi cu limba de predare romana, precum ÅŸi Facultatea de Åžtiinte Administrative, apoi de Drept Economic ÅŸi Administrativ ÅŸi, in prezent Facultatea de Drept Simion Barnutiu din cadrul Universitatii Lucian Blaga care functioneaza inca din anul 1971.  Pe acest fundament traditional, infiintarea Universitatii Romano-Germane ÅŸi, in cadrul acesteia, a Facultatii de Drept reprezinta o evolutie fireasca a invatamantului juridic romanesc.

Apartenenta sistemului de drept romanesc la sistemul de drept european, romano-germanic, este un argument pozitiv dar nu suficient pentru realizarea convergentei acestuia cu sistemul de drept comunitar ÅŸi european actual.  De aceea realizarea acestui deziderat prin efort propriu, local, conjugat al comunitatii academice sibiene, a fost deosebit de apreciat atat de comunitatea germana din Romania, cat ÅŸi de catre statul german prin reprezentantii sai la Sibiu.

Realitatea integrarii europene a Romaniei depinde nu numai de calitatea viitorilor juriÅŸti ÅŸi specialiÅŸti in administratie publica ci ÅŸi de capacitatea acestora de a asimila sistemele de valori academice europene contemporane, ci ÅŸi de abilitatea acestora de a comunica in limbi de circulatie europeana. Este motivul pentru care, pe parcursul anilor de studiu limba ÅŸi cultura germana, limba engleza sunt prezente in planurile de invatamant cu o pondere care se asigure invatarea intensiva ÅŸi eficienta a acestora.

Promovant calitatea actului didactic, exigenta ÅŸi profesionalismul, rezultatele Facultatii de Drept sunt remarcabile. Astfel, peste 90% din absolventii promotiilor 2001, 2002, 2003 ÅŸi 2004 au obtinut licenta la universitati de stat acreditate.

In anul universitar 2003/2004 s-a declanÅŸat procedura de acreditare a specializarii Drept, iar in anul 2005, prin Legea 115 din 5 mai 2005 „Universitatea Romano-Germana din Sibiu se infiinteaza cu urmatoarea facultate ÅŸi specializare acreditate: Facultatea de Drept, specializarea Drept, cu predare in limba romana.„

Incepand cu anul universitar 2009/2010, facultatea functioneaza sub denumirea de Facultatea de Drept ÅŸi Åžtiinte Administrative, cu doua specializari acreditate: Drept (4 ani) ÅŸi Administratie Publica (3 ani), potrivit Hotararii de Guvern nr.749/24.06.2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, cu modificarile ulterioare.

Decanat:

  • Decan: Conf.univ.dr. Titus SEREDIUC
  • Secretar stiintific: Lect.univ.dr. Marius-Ioan MAZILU
  • Director departament: Conf.univ.dr. Catrina CIORNEI