Stiri juridice.

02.05.2017
Jurnal Avocat - o aplicatie pentru nevoile avocatului

Oferim gratuit o aplicaÈ›ie care va fi îmbunătățită mereu conform nevoie avocatului. Forma de lansare a fost verificată È™i testată în prealabil de avocaÈ›i care activează atât individual cât È™i în forme asociative de organizare a profesiei.

17.08.2015
Judecătorul Gârbovan vrea să depresurizeze arhiva SIPA

Judecătorul clujean Dana Gârbovan atrage atenÅ£ia asupra faptului că o parte din celebra arhivă SIPA se află la Serviciul Român de InformaÅ£ii ( SRI)

14.08.2015
CSM sesizeaza inspectia judiciara dupa declaratiile unor lideri PNL Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii -CSM a anunÈ›at joi că a sesizat InspecÈ›ia judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenÈ›ei procurorilor 

ANCHETĂ FINALIZATĂ: Fostul director CFR Galaţi, trimis în judecată la Cluj

Procurorii DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie – Serviciul Teritorial Cluj au trimis în judecată 10 persoane ÅŸi o societate comercială într-un dosar în care a fost anchetat ÅŸi fostul director al Regionalei CFR GalaÅ£i.

12.08.2015
Ministrul Oprea le ia avocaților dreptul la apărare
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, vrea să îi transforme pe ofiÈ›erii...
10.08.2015
Primăria plăteşte avocaţi cu zeci de mii de euro, deşi are juriştii săi. Aceştia trebuie să salveze proiectele eşuate ale municipalităţii

Primăria Cluj a angajat din bani publici avocaÅ£i cu 43.500 de euro, deÅŸi are 21 de posturi în cadrul Serviciului juridic ÅŸi contencios al instituÅ£iei.

06.08.2015
INCREDIBIL La Judecătoria Cluj-Napoca grefierii lucrează ca în Evul Mediu. Își trag dosarele cu sfoara la etaj

DeÈ™i Ministerul JustiÈ›iei a investit peste două milioane de euro în lucrări de extindere a unui corp de clădire din Palatul de JustiÈ›ie din Cluj Napoca, în care funcÈ›ionează Judecătoria CLuj Napoca, proiectul se dovedeÈ™te a fi unui care le face viaÈ›a grea grefierilor.

10.03.2014
Poliţiştii bătăuşi trebuie să se reorienteze profesional

După un periplu de mai bine de trei ani, Dosarul Motanul a ajuns la final. Este vorba despre cazul în care doi foÅŸti poliÅ£iÅŸtii ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj

Curtea de Apel Cluj ar dori generalizarea, la nivelul întregii țări, a modului în care lucrează cu presa

Consiliul Superior al Magistraturii analizează în perioada imediat următoare modul È™i măsura în care presa va avea acces la dosarele penale.

04.03.2014
Se creează un precedent/ O firmă din Galaţi a învins taxa radio în justiţie

Motivându-ÅŸi decizia prin articolul 40, alineatele 3 ÅŸi 4, din Legea nr. 41/1994, potrivit căruia "toate persoanele juridice cu sediul social în România au obligaÅ£ia de a achita taxa radio în calitate debeneficiari ai serviciului public de radiodifuziune", SRR încasează lunar de la firme o sumă de bani care diferă în funcÅ£ie de specificul ÅŸi de mărimea fiecărei societăţi comerciale în parte. DeÅŸi la prima vedere eÅŸti tentat să te conformezi ÅŸi să spui că "unde-i lege, nu-i tocmeală", la o privire mai atentă poÅ£i descoperi că aberaÅ£iile ÅŸi nonsensurile îÅŸi pot găsi cu uÅŸurinţă refugiu chiar ÅŸi în literele de lege.

În dosarul lui Jîtea/ Judecătorul şi avocaţii s-au acuzat reciproc

În dosarul omului de afaceri Liviu Mircea Jîtea, cei 19 inculpaÅ£i s-au aflat recent în sala de judecata, unde prin intermediul avocaÅ£ilor au cerut ca dosarul să treacă prin noua procedură a camerei preliminare, pe motiv că nu a început cercetarea judecătorească.

Interviu cu Anca Pungoci, şefa Tribunalului Galaţi/ "Am eliberat doar doi deţinuţi, deşi am avut 223 de solicitări"

* Sistemul informatic a fost pus la punct cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal
- Ce a însemnat 2013 pentru Tribunalul GalaÅ£i? Dar 2014, având în vedere modificările legislative?
- Rezultatele au fost lăudabile, ceea ce-mi întăreÅŸte convingerea că avem forÅ£a necesară de a face faţă provocărilor, fie că acestea vizează probleme de ordin financiar, ÅŸi mă refer aici la lipsa fondurilor pentru îmbunătăţirea condiÅ£iilor de lucru

25.02.2014
Dosarul “Căprioara”, din nou pe rol. Între două probe testimoniale, avocaţii vor pregăti schimbarea încadrării juridice

Urmărirea penală a fostului vicepreÈ™edinte al PSD, Marian OpriÈ™an, a început în noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006 acesta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals ÅŸi uz de fals, infracÈ›iuni comise în calitatea sa de preÈ™edinte al Consiliului JudeÈ›ean Vrancea. După ce a fost plimbată de la Ana la Caifa timp de opt ani – cât să prindă un nou Cod penal, mai blând cu faptele de corupÈ›ie, cauza, însumînd nu mai puÈ›in de 73 de termene până în acest moment, se află din nou pe rolulJudecătoriei Cluj-Napoca. În lumina noului Cod de Procedură Penală, instanÅ£a a pus în vederea apărării să pregătească solicitările pentru schibarea încadrării juridice, dacă acestea există.

Un articol de lege controversat. Libertatea de exprimare, pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Cel mai controversat articol al noului Cod Penal, articolul 276 din Legea nr. 286/2009, referitor la declaraÅ£iile publice nereale ale unei persoane făcute în timpul unei proceduri judiciare în curs, a fost abrogat săptămâna trecută în Camera DeputaÈ›ilor, cu 285 de voturi “pentru”,  9 “împotrivă” ÅŸi 35 de abÅ£ineri.

O spioana canadiana, suspendata din functie pentru ca s-a indragostit

O agenta a serviciilor canadiene de supraveghereinsarcinate cu lupta impotriva terorismului a fost suspendata din functie, din cauza relatiei sale amoroase cu un individ pe care trebuia sa-l urmareasca, potrivit editiei de vineri a cotidianului La Presse.

Curtea de la Strasbourg a decis: Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie bate dreptul la libertatea de exprimare

18 februarie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul român la plata a 4.500 de euro prejudicii morale ÅŸi 750 de euro cheltuieli de judecată pentru reclamantul Jalbă LaurenÅ£iu Emilian, hotărând, că, în cazul de faţă, dreptul la respectarea vieÅ£ii private ÅŸi de familie este proeminent faţă de dreptul la libertatea de exprimare. Aceasta în urma faptului că, pe 25 martie 2009, Tribunalul GalaÅ£i a respins plângerea penală a lui Jalbă împotriva unui jurnalist care scrisese despre el un articol defăimător ÅŸi nedocumentat, pe motiv că dispoziÅ£iile Codului Penal din România cu privire la calomnie au fost abrogate. Reclamantul nu a făcut recurs împotriva deciziei în faÅ£a instanÅ£elor naÅ£ionale.

În lumina noului Cod de Procedură Penală. Fostul adjunct IPJ Cluj, Alexandru Mureşan, ar putea scăpa de acuzaţia de înşelăciune

Completul care judecă speÅ£a comisarului Alexandru MureÅŸan, fost adjunct al IPJ Cluj, trimis în judecată pentru înÅŸelăciune, a propus formularea unei adrese către BRD Cluj care să vizeze împăcarea părÅ£ilor, modalitate reglementată de noul Cod de Procedură Penală. De asemenea, în baza articolului 374 alineatul 7 al noului Cod de Procedură Penală, MureÅŸan Alexandru a contestat întreg probatoriul care stă la baza trimiterii sale în judecată. Totodată, prin reprezentantul său, îÅŸi rezervă dreptul de a solicita probe noi în apărarea sa, în cazul în care consideră că este nevoie de acestea. În acelaÅŸi timp, la ultimul termen al procesului, au fost audiaÅ£i partenerii de afaceri ai soÅ£iei sale.

Sub o platoşă de legi, Curtea de Apel Cluj refuză accesul presei la informaţii

Gazeta de Cluj a formulat, în baza legii 544/2001, o cerere de emitere a unei copii după motivarea Hotărârii numărul 611/2013,  din 30.12.2013, a CurÅ£ii de Apel Cluj, prin care instanÅ£a a respins acÅ£iunea formulată de deputatul PNL Cătăniciu SteluÅ£a împotriva AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Integritate. Răspunsul, temeinic motivat prin texte de lege, a fost că solicitarea ne este respinsă. Acoperită de legi până în gât,  Curtea de Apel Cluj a refuzat, până la urmă opiniei publice, un răspuns referitor la un proces de interes general.


 

Ucraina caută un GUVERN NOU

Parlamentul ucrainean urmează să se întrunească luni dimineaÅ£a în vederea formării unui nou Guvern, după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcÅ£ia de preÅŸedinte, care deschide calea către o nouă eră în această Å£ară aflată în criză de trei luni.

11.02.2014
După aplicarea prevederilor noilor coduri: Doi deţinuţi gălăţeni au scăpat de închisoare

La 1 februarie au intrat în vigoare noile coduri, cel penal ÅŸi cel de procedură penală, acte normative care, la nivel naÅ£ional, au favorizat aproximativ 400 de deÅ£inuÅ£i. Asta după ce, încă de anul trecut, comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, conform unui raport al AdministraÅ£iei NaÅ£ionale a Penitenciarelor (ANP).

Fraude imobiliare de 350.000 de euro la Galați/ Vinovaţii au fost deferiţi justiţiei

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial GalaÅ£i au trimis în judecată un grup infracÅ£ional organizat specializat în comiterea de infracÅ£iuni de înÅŸelăciune, având ca obiect imobile - apartamente ÅŸi terenuri. Gruparea este formată din Mara Moldoveanu, Aurel Moldoveanu, Rodica Mihaela Moldoveanu ÅŸi Georgiana Cătălina Moldoveanu, toÅ£i patru fiind arestaÅ£i anul trecut, la începutul lunii decembrie.

03.02.2014
Subofiţerii de le Poliţia Rutieră Cluj au ieşit la pescuit şi au picat în plasă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a finalizat cercetările ÅŸi a dispus trimiterea în judecată a doisprezece lucrători de poliÅ£ie din cadrul IPJ Cluj, Biroul Rutier Drumuri NaÅ£ionale ÅŸi Europene sub acuzaÅ£ia de luare de mită.

După 72 de termene , dosarul ”Căprioara” va fi judecat după noul Cod Penal

Urmărirea penală a fostului vicepreÅŸedinte al PSD, Marian OpriÅŸan, a început în noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006 acesta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost  acordate, fals ÅŸi uz de fals, infracÅ£iuni comise în calitatea sa de preÅŸedinte al Consiliului JudeÅ£ean Vrancea.

Dosarul fabricii clandestine de ţigări de la Tirighina se apropie de final

În dosarul „fabricii de Å£igări” de la Tirighina, judecătorul a dat două termene într-o lună, în speranÅ£a că vor ajunge la instanţă datele cerute în vederea soluÅ£ionării procesului

Procesul fostei directoare de la Protecţia Copilului, amânat pentru 6 martie

Procesul Marinelei Dobrea, fosta directoare de la ProtecÅ£ia Copilului, a început joia trecută, 23 ianuarie, la Înalta Curte, dar cu o amânare, aÅŸa cum era de aÅŸteptat. MagistraÅ£ii CurÅ£ii Supreme au dat termen pentru 6 martie, când toÅ£i inculpaÅ£ii din acest dosar vor trebui să fie în sala de judecată.

Priorităţile parlamentului în noua sesiune: Constituţia, Codurile penale şi cel Rutier

Senatul ÅŸi Camera DeputaÅ£ilor încep, luni, o nouă sesiune parlamentară, cele mai importante proiecte vizând revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi un nou Cod Rutier, parlamentarii urmând să decidă ÅŸi în legătură cu aministierea ÅŸi graÅ£ierea, dar ÅŸi cu achiziÅ£iile de terenuri din CălăraÅŸi ÅŸi cu activitatea CEC. 

28.01.2014
Jurnalistul serialului Liar Glass nu poate fi avocat

Crede-mă , a declarat fostul minune băiat zguduit - scandal . În nici un caz , a răspuns cel mai înalt tribunal din California .
Curtea Supremă de stat a respins cererea fostului jurnalist Stephen Glass " pentru admiterea la bar , luni , constatând că acesta nu ar fi cu adevarat reformat în cei 15 ani de când a făcut până fapte în mai mult de 40 de articole din reviste - È™i apoi a minÈ›it ceva mai mult pentru a acoperi up greÈ™elile sale într-una dintre cele mai infame scandaluri din lume a jurnalismului .

Louisiana schimba droguri de injectare letale pentru executarea de săptămâna viitoare

Inainte de execuÈ›ie de săptămâna viitoare programate de criminal condamnat Christopher Sepulvado , Departamentul Louisiana de Corectarea a trecut la aceeaÈ™i combinaÈ›ie controversată de doi de droguri , care a fost utilizat în Ohio în această lună , a declarat departamentul de Louisiana .

Poliţia Transporturilor i-a amendat pe taximetristii de la aeroportul clujean

Aproape 60 de sancÈ›iuni contravenÈ›ionale au fost aplicate, ieri, de poliÈ›iÈ™tii de la transporturi, în urma acÈ›iunii desfășurate în zona aeroporturilorinternaÈ›ionale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane în regim de taxi È™i a normelor privind circulaÈ›ia pe drumurile publice.

Apărarea comisarului sef Alexandru Mureşan se prăbuşeşte. Nu există o conspiraţie a funcţionarilor BRD Cluj

Unul dintre principalele argumente pe care se baza apărarea comisarului MureÅŸan Alexandru era faptul că adeverinÅ£ele de salariu pe baza cărora a obÅ£inut cele două credite, unul în valoare de 200.000 de euro ÅŸi altul în valoare de 48.500 de euro, ar fi fost falsificate de către angajaÅ£ii băncii creditoare, BRD – sucursala Cluj-Napoca.

Două feţe ale unui poliţist din Dej: erou şi infractor. „Bonus de urgenţă” pentru obţinerea permisului de conducere

Agentul Alexandru Mecea din Dej a fost considerat erou al oraÅŸului său după ce, în noaptea de anul nou dintre 2011 ÅŸi 2012, a sărit în apele reci ale SomeÅŸului pentru a salva o tânără de la înec. 

România sancţionată pentru detenţie nelegală. Maria Sâncraian nu va primi daunele hotărâte de CEDO

În aceste condiÅ£ii, Maria Sâncrăian a solicitat rejudecarea ei în stare de libertate, cu respectarea prevederilor art. 5 paragraful 1 al ConvenÅ£iei, arătând, că altfel s-ar produce o discriminare între cel care este judecat pentru prima dată 

Medicul legist prins cu ”Motanul” în sac. Contraexpertiza contrazice concluziile medicului Paul Mucichescu

Paul Mucichescu, medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ÅŸi pentru mărturie mincinoasă. Mucichescu este acuzat de procurorii clujeni că i-ar fi favorizat pe poliÅ£iÅŸtii Podea Otniel ÅŸi Mora Daniel, inculpaÅ£i în celebrul dosar “Motanul”. Procurorii clujeni au solicitat o contraexpertiză medicilor de la Institutul NaÅ£ional de Medicină Legală ”Mina Minovici care contrazice concluziile din raportul de expertiză al IML Cluj semnat de Paul Mucichescu.

Filosofia lui Andrei Marga: Rufele murdare nu se spală în familie

MagistraÅ£ii CurÅ£ii de Apel Cluj au admis marÅ£i strămutarea cauzei în care Andrei Marga, fostul rector al UBB, se judecă cu Cornel Sârbu referitor la calitatea sa de colaborator al securităţii, de la Cluj la Baia Mare. 

Verdictul in procesul lui Fenechiu blocat de zapada

Astazi ar fi trebuit dat un verdict in Dosarul Transformatorul, in care Relu Fenechiu este acuzat de coruptie, insa sedinta de judecata a fost suspendata deoarece Relu Fenechiu si avocatii lui au sustinut ca nu se pot deplasa de la Ias

24.01.2014
Un lung şir de procese şi mulţi bani pierduţi/ Apartamentele CJ Galaţi se vând la preţ de deviz

Curtea de Apel IaÅŸi a decis în mod definitiv ÅŸi irevocabil faptul că apartamentele judecătorilor ÅŸi funcÅ£ionarilor publici trebuie să fie vândute de Consiliul JudeÅ£ului (CJ), aÅŸa cum au hotărât în 2010 trei instanÅ£e, la „preÅ£ul de deviz”, care reprezintă sumele pe care opinia publică le-a considerat derizorii.

Topul criminalilor din 2013: Gălăţenii de la ţară ocupă primul loc

 Aproape trei sferturi din omorurile înregistrate anul trecut în judeÅ£ul GalaÅ£i au fost comise în mediul rural, din cauza unor conflicte spontane favorizate de consumul de alcool

16.01.2014
Primarul din Bistrita, Ovidiu Cretu, afla saptamana viitoare daca este incompatibil

Primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu(PSD), a infruntat astazi judecatorii de la Curtea de Apel Cluj in contestatia pe care a depus-o asupra starii de incompatibilitate constatata de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate(ANI). Magistratul Claudia Mirela Idriceanu a amanat pentru 21 ianuarie pronuntarea in cadrul acestei spete asa ca in Bistrita 

06.11.2013
Jeni a tras “Clapă” la sute de turişti

Una dintre cele 36 de persoane înÅŸelate de patroana agenÅ£iei de turism Your Next Holiday, Jenica Clapă, nu vrea să se împace cu neînceperea urmăririi penale dată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj 

Fostul prim procuror din Topliţa, Nicolae Ţifrea a fost achitat la Cluj

 Judecătorul Claudia IlieÅŸ de la Curtea de Apel l-a achitat vineri pe Nicolae Å¢ifrea, fostul prim procuror al Parchetului din TopliÅ£a, pentru toate faptele pentru care a fost acuzat de corupÅ£ie de către procurorii DNA, conform site-ului oradecluj.ro

EXCLUSIV Criste “baiatul destept” audiat la DNA

UP DATE: conform unor informatii judiciare, clujeanul RareÅŸ Criste are, în momentul de faţă, calitatea de martor in dosarul in care sefii Hidroelectrica sunt acuzati de coruptie.

Boc şi-a băgat pumnul în gura presei

După ce Guvernul Boc ÅŸi-a asumat răspunderea pentru noul Cod Penal, care va intra în vigoare de la începutul anului viitor

CSM face politică de cadre, modificând statistici din stilou

2013 este primul an în care statistica pentru evidenÈ›a situaÈ›iei din tribunale a fost făcută de sistemul ECRIS, până acum aceasta fiind făcută manual

Carmen Zina Lador: profilul psihologic al unui infractor

Pe rolul Tribunalului Cluj s-a aflat soluÅ£ionarea propunerii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj privind prelungirea duratei măsurii de arestare preventivă luată faţă de Carmen Zina Lador

Un tânăr în vârstă de 21 de ani este judecat a doua oară pentru viol

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul GalaÅ£i l-au trimis în judecată pe IonuÅ£ Mihai, acesta fiind acuzat de viol. Bărbatul, de 21 de ani, este din localitatea Suceveni

« 1 2 3 4 »