Stiri juridice.

06.11.2013
Falsificatori de carduri trimişi în judecată de DIICOT Galaţi

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial GalaÅ£i au finalizat de curând ancheta într-un dosar privind un grup infracÅ£ional organizat, care se ocupa, printre altele, cu falsificările de carduri. InculpaÅ£ii din dosar, Răzvan DrăguÅŸ, zis „Razu”, Grigore Neagu, zis „Grig” sau „Gogu”, ÅŸi Cristinel Stoicazis „Copilu”, au fost deferiÅ£i justiÅ£iei, urmând să fie judecaÅ£i de magistraÅ£ii Tribunalului GalaÅ£i.

Decizie în dosarul "curcan şi caş la bac": Diplomele obţinute cu mită sunt legale

În dosarul „curcan ÅŸi caÅŸ la bac”, Curtea de Apel GalaÅ£i a înlăturat din hotărârea Tribunalului dispoziÅ£iile prin care examenul ÅŸi diplomele rezultate din acest examen au fost anulate. Ceea ce înseamnă că acestea sunt absolut legale, în ciuda faptului că cei doi profesori au fost găsiÅ£i vinovaÅ£i de luare de mită ÅŸi trafic de influenţă 

30.10.2013
Procuror PICCJ, retinut pentru trafic de influenta

Un numar de 27 de persoane au fost retinute, pana in prezent, si alte cateva au interdictia de a parasi tara in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro

INTERVIU cu procurorul-criminalist Emilia Negraia: A crescut alarmant numărul violurilor

Criminalii ÅŸi violatorii din GalaÅ£i sunt anchetaÅ£i de numai doi criminaliÅŸti * Anul acesta s-au înregistrat 32 de omoruri * Peste 2.000 de evaziuni fiscale în fiecare trimestru

După 12 ani de cercetări / "Dosarul pierdut al lui Chiaburu" se va judeca la Tribunal

După 12 ani de cercetări, mers la instanţă, restituiri la Parchet ÅŸi după jumătate de an de aÅŸteptare, „dosarul pierdut al lui Chiaburu” se va judeca. Aceasta este decizia magistraÅ£ilor CurÅ£ii de Apel, care vine după ce Tribunalul GalaÅ£i a decis că rechizitoriul ar trebui să se întoarcă la procurori pentru a fi refăcut actul de sesizare, mai exact rechizitoriul.

Ce dotare tehnică aveau inculpaţii din dosarul "Aviasan" / Procurorii descriu "cutia magică" a lui Boldea

  • Falsificarea unui document cu ajutorul kitului de ÅŸtampile din cutie era taxată de membrii grupării cu 500-1.000 de euro


Fostul deputat Mihail Boldea era deÅ£inătorul unei „cutii magice” de culoare neagră în care se găseau accesorii importante cu care, în schimbul unor sume de 500-1.000 de euro

Pedeapsă redusă în cazul uciderii taximetristului gălăţean Valentin Andrieş

Curtea de Apel GalaÅ£i a redus pedeapsa unui dintre asasinii taximetristului Valentin AndrieÅŸ. Costache Guzga s-a ales cu o condamnare de 28 de ani de puÅŸcărie, în condiÅ£iile în care Tribunalul i-a dat detenÅ£ie pe viaţă pentru omor deosebit de grav. Pentru celălalt inculpat, Gelu Chiriac, instanÅ£a nu a dat dovadă de clemenţă, acesta rămânând cu închisoarea pe viaţă. SentinÅ£a nu este definitivă, cei doi având calea recursului la Înalta Curte.

28.10.2013
Emilia Roman, protagonista dosarului “Mită la spital”, un infractor amator

Dosarul cunoscut sub numele “Mită la spital”, în care au fost condamnaÅ£i doi foÈ™ti angajaÅ£i ai Spitalul Clinic de AdulÅ£i Cluj, actualul Institut Regional de Gastroenterologie ÅŸi Hepatologie „Prof. dr. Octavian 

Viceprimarul Clujului, Gheorghe Åžurubaru, este incompatibil

Curtea de Apel Cluj a respins cererea formulată de reclamantul Gheorghe Åžurubaru în dosarul Åžurubaru vs. ANI cu pârâta ANI, confirmând că viceprimarul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, când a deÅ£inut, simultan, funcÅ£ia deviceprimar al municipiului Cluj-Napoca 

Laitmotivul din dosarul Daniela Kiss este lipsa probelor

Kiss Daniela, soÅ£ia comisarului ÅŸef Karoly Kiss, ÅŸeful Serviciului de OperaÅ£iuni Speciale, secÅ£ia Cluj, din cadrul Ministerului de Interne, fostă contabilă la Automobile Componente Electrice (ACE) SRL Cluj

Noi dezvaluiri din viata de turnator a lui Andrei Marga

La ultimele două termene ale procesului Marga vs.Costel Sârbu, a avut loc audierea a doi martori desemnaÅ£i de Sârbu Costel. Unul dintre martori, Vitor Liteanu, conferenÅ£iar la Facultatea de Chimie a UBB, 

Procurori noi in structura centrala a DNA

În ÅŸedinÅ£a de astăzi, 28 octombrie 2013, a SecÅ£iei pentru procurori a CSM s-a procedat la audierea doamnei procuror ELENA-CRISTINA MATIEÅžESCU ÅŸi a domnului procuror militar ÅŸef general-maior ION ALEXANDRU

Marţi, în "Viaţa liberă": Interviu cu şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi

eci de dosare îÅŸi aÅŸteptă rezolvarea pe masa rocurorilor criminaliÅŸti de la Parchetul de pe lângă Tribunalul GalaÅ£i. Crime, tentative de omor, violuri, evaziuni fiscale ÅŸi fapte de corupÅ£ie sunt principalele infracÅ£iuni ce stau la baza acestor dosare.

Ziua porţilor deschise la Palatul Justiţiei: Zeci de tineri au văzut cum se lucrează în "uzina Justiţiei"

Ziua Europeană a JustiÅ£iei a însemnat deschiderea porÅ£ilor la Palatul JustiÅ£iei. Zeci de tineri, studenÅ£i la Drept sau liceeni, au profitat vineri de acest moment pentru a vedea cum se lucrează în „uzina JustiÅ£iei”. 

Decizia Judecătoriei: Ultrajul la poliţist costă 10.000 de lei

PoliÅ£istul care s-a ales cu mâna în ghips după ce a fost lovit cu o cărămidă de niÅŸte tineri urmează să primească de la cei găsiÅ£i vinovaÅ£i 10.000 de lei drept daune morale.

24.10.2013
DNA intra pe firul afacerilor cu energie ale lui Rares Criste

Dupa ce a anuntat ca doreste sa cumpere o cantitate impresionanta de energie electrica, una dintre firmele omului de afaceri clujean, Rares Criste a intrat in atentiaDNA. In urma investigatiilor facute de procurori, doi oficiali din cadrul Hidroelectrica sunt cercetati de DNA.

DEZVĂLUIRI/ Lanţul falsurilor şi şpăgilor din dosarul Aviasan

Ancheta DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie (DNA) scoate la iveală, prin rechizitoriul trimis judecătorilor CurÅ£ii de Apel GalaÅ£i, numeroase detalii uluitoare cu privire la modul cum a fost capturat de gruparea Boldea terenul 

23.10.2013
Pământul furat se întoarce la Stat: DNA cere confiscarea terenului de la Aviasan

Potrivit rechizitoriului înaintat de procurororii DNA GalaÅ£i la Curtea de Apel, grupul infracÅ£ional condus de fostul deputat Mihail Boldea a falsificat zeci de documente în cursul acÅ£iunii de acaparare a celor 39,6 hectare de teren aflate în administrarea bazei aviatice Aviasan.

22.10.2013
Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"/ Printre învinuiţi se află patru parlamentari

Dosarul "Aviasan”, în care ÅŸase inculpaÅ£i au fost deja trimiÅŸi în judecată de către procurorii DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie (DNA), a făcut pui.

Veste bună pentru cei care îşi dispută averile! Taxele de timbru se înjumătăţesc prin mediere

Ce trebuie să ÅŸtie oamenii despre mediere, ce înseamnă informarea prealabilă ÅŸi cum putem ajunge să nu mai plătim taxe exorbitante pentru un litigiu sunt câteva întrebări la care ne-a răspuns Anca Simona Cînepă, preÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a Mediatorilor din România - Filiala GalaÅ£i

21.10.2013
Tribunalul Galaţi a decis: Apaterm nu intră în faliment

Tribunalul GalaÅ£i a respins cererea celor de la Electrocentrale de intrare în faliment a Apaterm. Decizia are cale de atac ÅŸi este cea de-a doua în decurs de patru luni.

Condamnat după ce a vrut să-l elibereze pe Boldea în schimbul sumei de 400.000 de lei

Nicolae Marin, afaceristul care ar fi încercat să obÅ£ină eliberarea lui Mihail Boldea, s-a ales cu opt luni de închisoare cu suspendare.

Adrian Năstase rămâne avocat al Baroului Bucureşti

Consiliul Baroului BucureÅŸti a decis că Adrian Năstase poate rămâne avocat, în ciuda condamnării la închisoare pe care o ispăşise.

DNA confirmă: procurorul gălăţean Roşca, acuzat că a luat o mită de două milioane de euro în afacerea

Ca element de noutate faţă de datele deja ajunse la dumneavoastră, cititorii noÅŸtri, în dosarul DNA apare informaÅ£ia că fostul prim-procuror gălăţean Costache RoÅŸca ar fi fost mituit cu două milioane de euro pentru a opri toate cercetările penale legate de acest caz.

17.12.2012
Incepand cu anul 2013 se vor elibera carti electronice de identitate

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 838 din data de 12 decembrie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania.

In trimestrul III 2012 numarul mediu de pensionari a scazut

In trimestrul III 2012, numarul mediu de pensionari a fost de 5469 mii persoane, in scadere cu 107 mii persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 24 mii persoane fata de trimestrul II 2012.

5.500 de autorizatii de munca pentru lucratorii straini din Romania, aprobate pentru 2013

Guvernul a aprobat un numar de 5.500 de autorizatii de munca ce pot fi eliberate in anul 2013, un numar egal cu cel stabilit pentru anul 2012.

Proiect de OUG privind modificarea Codului Fiscal in domeniul accizelor

Cea mai importanta modificare se refera la reintroducerea antrepozitelor fiscale de depozitare pentru produsele accizabile incepand cu 1 ianuarie 2013, dar cu impunerea unor cantitati limita privind iesirile de produse accizabile, ce vor fi stabilite prin normele metodologice.

O noua cerere adresata Curtii de Justitie ref. clauze abuzive

Avem o nouă cerere de decizie preliminară adresată CurÈ›ii de JustiÈ›ie de către o instanță din Slovenia, în data de 29 octombrie 2012 dar publicată în data de 14 decembrie 2012, respectiv cauza C-482/12 iar întrebarea este următoarea:

ICCJ. Prescriptia dreptului de executare a garantiilor

Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie a hotărât că deschiderea procedurii insolvenÅ£ei împotriva debitorului principal are ca efect nu numai suspendarea cursului prescripÅ£iei faţă de acesta, ci ÅŸi suspendarea cursului prescripÅ£iei care curgea în favoarea garanÅ£ilor ipotecari.

Impartialitate si recuzare

Problema conexiunii dintre impartialitate si antepronuntare a fost readusa de curand in atentia publicului prin solutionarea unei cereri de abtinere de catre ICCJ[1]. In respectiva cauza, unul dintre judecatorii implicati face o declaratie de abtinere, avand ca temei impartialitatea sa...

Medierea in malpraxisul medical – sanse minime de reusita

In ultimele zile discutia ce are drept subiect principal medierea a revenit in forta mai ales datorita aprobarii de catre Guvern a OUG care prevede ca obligativitatea INFORMARII despre mediere se va aplica de la 1 februarie 2013.

Despre legea raspunderii magistratilor

În data de 16 decembrie 2012, organizaÅ£ia non-guvernamentală FACIAS a postat pe site-ul propriu un comunicat prin care arată că solicită ca printre priorităţile noului legislativ să fie ÅŸi adoptarea unei legi privind responsabilizarea magistraÅ£ilor.  Eu susÅ£in că solicitarea FACIAS se bazează pe o argumentare eronată ÅŸi priveÅŸte o iniÅ£iativă care deja a fost pusă în practică. Avem un cadru legal bine pus la punct cu privire la răspunderea magistraÅ£ilor.

11.12.2012
Primul spital public condamnat penal in Romania

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4, din data de 04.06.2010, în dosarul de urmărire penală 1512/P/2009,au fost trimiÅŸi în judecată, inculpaÅ£ii B. E, pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. (2) ÅŸi (4) Cod penal ÅŸi Spitalul Clinic de Urgenţă S.I., pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. (2) ÅŸi (4) Cod penal.

Despre jurisprudenta contradictorie, Avocatul Poporului si denegarea de dreptate in domeniul actualizarii pensiilor

Precizez încă de la început că articolul meu intitulat „Practica judiciara neunitara. Actualizarea pensiilor si salariilor restante cu rata inflatiei, impreuna cu dobinda legala” a reprezentat, practic, o mică parte a concluziilor scrise pe care le-am depus la ultimul termen de recurs din primul dosar de asigurări sociale al mamei mele (nr. 3179/97/2010).

ICCJ si Curtea de Apel Bacau adreseaza noi cereri CJUE

1. Cauza C-413/12 – Cerere de pronunÈ›are a unei hotărâri preliminare introdusă de Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie la data de 24 septembrie 2012 – AgenÅ£ia NaÅ£ională de Administrare Fiscală – DirecÅ£ia Generală de SoluÅ£ionare a ContestaÅ£iilor, AgenÅ£ia NaÅ£ională de Administrare Fiscală – DirecÅ£ia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili/SC Rafinăria Steaua Română SA, cerere ce priveÈ™te interpretarea art. 183 din Directiva 2006/112/CE cu privire la obligaÈ›ia statului de a plăti dobânzi pentru sumele solicitate prin deconturile de TVA.

Trei celebrari, un singur drum: rule of law

Pe 8 decembrie am sărbătorit Ziua ConstituÅ£iei României – în 1991 a fost adoptată prin referendum ConstituÅ£ia noastră de după RevoluÅ£ia din 1989. Pe 9 decembrie a fost Ziua Internationala Anticoruptie– în 2003 s-a deschis spre ratificare ConvenÅ£ia NaÅ£iunilor Unite împotriva CorupÅ£iei.

Doua RIL admise

În ÅŸedinÅ£a din 10 decembrie 2012, Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie a soluÅ£ionat un număr de două recursuri în interesul legii, fiind pronunÅ£ate următoarele soluÅ£ii:


- prin Decizia nr. 18/2012, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie, statuând că:

Avocat arestat, in lipsa

Cosmin Moraru, avocat in Baroul Bihor, si sotia sa, Krisztina Pazuric, sunt suspecti in cazul mortii soacrei, respectiv mamei sotiei avocatului. Cei doi au fost localizati si retinuti in Elvetia.

Situatia posturilor de procuror

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii situatiaposturilor de procuror (la data de 6 decembrie 2012).

MFP propune modificarea Programului „Prima Casă”

Ministerul FinanÅ£elor Publice a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea ÅŸi completarea art.1 din OrdonanÅ£a de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă” ÅŸi adoptarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii condiÅ£iilor de derulare a programului „Prima casă”, conform unui anunÅ£ publicat pe site-ul instituÅ£iei.

ANPC a modificat numărul Telefonului Consumatorului Infocons

În Monitorul oficial nr. 823 din 7 decembrie 2012 a fost publicat Ordinul ANPC nr. 473/2012 pentru modificarea Ordinului preÅŸedintelui Autorităţii NaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor.

Controlul financiar de gestiune

Hotărârea Guvernului nr. 1151/2012, publicată în Monitorul oficial nr. 808 din 3.12.2012, a aprobat noi Norme metodologice privind modul de organizare ÅŸi exercitare a controlului financiar de gestiune. Prin actul de aprobare a fost, totodată, abrogată H.G. nr. 720/1991, cu precizarea tranzitorie că acÅ£iunile de control financiar de gestiune nefinalizate până la 3 decembrie a.c. se continuă potrivit Normelor în vigoare la data iniÅ£ierii lor.

10.12.2012
Norme modificate privind sprijinul pentru persoane cu handicap

Executivul a aprobat, prin Hotărârea nr. 1.147/2012, modificarea ÅŸi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecÅ£ia ÅŸi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 268/2007. H.G. nr. 1.147/2012 a fost publicată în Monitorul Oficial 804 din 29 noiembrie 2012.

« 1 2 3 4 »