Boc şi-a Băgat Pumnul în Gura Presei

După ce Guvernul Boc ÅŸi-a asumat răspunderea pentru noul Cod Penal, care va intra în vigoare de la începutul anului viitor, o reglementare presupune instaurarea cenzurii în presă. Însă, săptămâna trecută, un grup parlamentar a iniÅ£iat o moÅ£iune de cenzură pentru înlăturarea articolelor care presupun cenzurarea ziariÅŸtilor. Practic, dacă noul Cod Penal va intra în vigoare în forma actuală, ziariÅŸtii nu vor mai putea publica nici o informaÅ£ie despre un proces care nu este finalizat pentru că ar putea fi acuzaÅ£i de presiuni asupra justiÅ£iei.

 

În martie 2009, în timpul guvernului Boc 1 (PDL+PSD), Ministerul JustiÅ£iei, condus atunci de Cătălin Predoiu, a trimis Parlamentului proiectul noului Cod Penal. S-a decis ca o subcomisie a Comisiei juridice să dezbată ÅŸi să aducă amendamente proiectului, după care urma ca acesta să fie dezbătut în plenul celor două Camere. Subcomisia pentru Cod Penal (ÅŸi pentru Codul de Procedură Penală) a fost condusă de Victor Ponta, la vremea respectivă nu doar deputat, ci ÅŸi ministru pentru relaÅ£ia cu Parlamentul.

Printre articolele codului respectiv, s-a “strecurat” ÅŸi articolul 276 din noul Cod penal, intitulat “Presiuni asupra justiÅ£iei”, precizează: “Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraÅ£ii publice nereale referitoare la săvârÅŸirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracÅ£iuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenÅ£a sau intimida, se pedepseÅŸte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Liderul deputaÅ£ilor PNL, George Scutaru, ÅŸi deputatul Alina Gorghiu au anunÅ£at depunerea unei propuneri legislative care abrogă din noul Cod penal, care intră în vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sancÅ£iuni pentru declaraÅ£ii critice la adresa acÅ£iunilor magistraÅ£ilor. IniÅ£iativa legislativă semnată de Scutaru, Gorghiu, preÅŸedintele PNL Crin Antonescu, dar ÅŸi cea mai mare parte a parlamentarilor PNLabrogă articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal. Semnatarii au menÅ£ionat că solicită adoptarea propunerii legislative în procedură de urgenţă, astfel încât să intre în vigoarea înainte de 1 februarie 2014. Argumentele prezentate de Scutaru ÅŸi Gorghiu vizează faptul că respectivul articol ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin legea fundamentală ÅŸi ConvenÅ£ia Europeană a Drepturilor Omului.

“DispoziÅ£ia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancÅ£iuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informaÅ£ii ÅŸi de a realiza cercetări în orice domeniu ÅŸi de a transmite ulterior aceste informaÅ£ii publicului”, motivează iniÅ£iatorii propunerii legislative.

 

Atac la presă în tandem cu CSM

Această cenzură împotriva presei a început în tandem cu CSM. Încă din 2011, în urma scandalului iscat cu percheziÅ£iile făcute de procurori la locuinÅ£ele unor judecători din cadrul Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie (ÎCCJ), reprezentanÅ£ii CSM au considerat mai util să atragă atenÅ£ia ziariÅŸtilor că nu ar fi trebuit să publice informaÅ£iile venite pe surse, în loc să investigheze care au fost sursele din interiorul DNA care au oferit aceste informaÅ£ii. Redăm, mai jos comunicatul emis de CSM.

“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenÅ£ia mass-mediei româneÅŸti asupra pericolului transmiterii către opinia publică a unor astfel de informaÅ£ii “pe surse”, care  induc, pe nedrept, ideea unei vinovăţii colective la nivelul ÎCCJ, imprecisă ca fapte imputabile. În aceeaÅŸi logică, ar fi putut apărea zvonuri în ceea ce priveÅŸte toÅ£i judecătorii de la această instanţă. ConsecinÅ£a firească a acestor alegaÅ£ii constă într-o presiune  de neacceptat, generalizată,  asupra fiecărui judecător al Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie, indiferent de conduita morală ÅŸi profesională a  acestuia, precum ÅŸi o neîncredere a cetăţeanului în activitatea judiciară, ca întreg, a Înaltei CurÅ£i. Ca urmare, Plenul CSM solicită instituÅ£iilor de presă româneÅŸti să se abÅ£ină în a transmite informaÅ£ii nevalidate de către instituÅ£iile statului ori să dea detalii publice, pentru a se putea configura atât faptele cât ÅŸi persoanele acuzate, individual determinate. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se adresează, de asemenea, ÅŸi  judecătorilor Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie să nu abdice – sub presiunea acestor învinuiri de corupÅ£ie colectivă – de la aplicarea corectă a legii, deoarece răspunderea este individuală ÅŸi, ca urmare, fiecare trebuie să răspundă individual, exclusiv, pentru faptele sale”, arată comunicatul Consiliului.

 

NiÅŸte anonimi!

În timp ce reprezentanÅ£ii CSM atrag atenÅ£ia ziariÅŸtilor să nu mai publice informaÅ£ii dobândite pe surse, chiar CSM face o serie de raportări anonime. Spre exemplu, anul trecut, conform unui raport al CSM, la Cluj erau acuzaÅ£i în diverse plângeri 171 de magistraÅ£i, dar, conform raportului, este prezentat doar un singur caz, cel al unei judecătoare care lucrează la prima instanţă clujeană, însă numele magistratului este Å£inut sub tăcere.

 

sursa: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/boc-si-a-bagat-pumnul-in-gura-presei/