Carmen Zina Lador: Profilul Psihologic Al Unui Infractor

Pe rolul Tribunalului Cluj s-a aflat soluÅ£ionarea propunerii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj privind prelungirea duratei măsurii de arestare preventivă luată faţă de Carmen Zina Lador,  mama fondatorului Trilulilu, Sergiu BiriÅŸ, ÅŸi Viorel Cîrnici, cercetaÅ£i pentru săvârÅŸirea mai multor infracÅ£iuni de evaziune fiscală  ÅŸi spălare de bani, ambele în formă continuată, respectiv complicitate la evaziune fiscală. Termenul de pe 21 octombrie 2013 a avut ca scop verificarea legalităţii ÅŸi temeiniciei măsurii de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaÅ£i din dosar. Procurorul de caz a susÅ£inut menÅ£inerea arestului preventiv deoarece, în opinia sa, temerile care au stat la baza luării acestei măsuri subzistă.

Procuratura solicită să se Å£ină cont de fiÅŸele din cazier ale celor doi inculpaÅ£i, din care rezultă că aceÅŸtia au comis cu intenÅ£ie noi infracÅ£iuni, câtă vreme Lador avea deja o condamnare definitivă pentru săvârÅŸirea unei infracÅ£iuni la legea cecului ÅŸi patru amenzi administrative aplicate pentru infracÅ£iunea de sustragere de la plata contribuÅ£iilor la bugetul asigurărilor pentru ÅŸomaj. De asemenea, Lador mai are pe rol încă două dosare penale, unul în care a fost trimisă în judecată, pe 13 decembrie 2012, prin rechizitoriul DIICOT Cluj pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunii de constituire de grup infracÅ£ional organizat, instigare la înÅŸelăciune ÅŸi falsuri. Altul, aflat pe rolul Tribunalului Gherla din 29.03.2013, în care a fost trimisă în judecată tot pentru infracÅ£iunea de evaziune fiscală. Cu toate că era deja cercetată penal, Lador a săvârÅŸit, cu intenÅ£ie, noi infracÅ£iuni, în acelaÅŸi stil, de evaziune fiscală ÅŸi spălare de bani, pentru care este cercetată în prezent. AcelaÅŸi lucru se poate afirma despre Cîrnici Viorel. Din aceste date reiese faptul că cei doi sunt practic specializaÅ£i în comiterea de infracÅ£iuni economico-financiare.

Din fiÅŸa de cazier a lui Cîrnici rezultă că are la activ o amendă administrativă pentru evaziune fiscală ÅŸi trei condamnări, din care două pentru înÅŸelăciune ÅŸi una pentru evaziune fiscală. De asemenea, lui Cîrnici i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi administrator, aspect ce nu l-a împiedicat să facă noi infracÅ£iuni folosindu-se de calitatea de administrator.

Din datele existente la dosar rezultă că Carmen Zina Lador a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin influenÅ£area altor inculpaÅ£i. Procuratura solicită instanÅ£ei să Å£ină cont de faptul că din interceptările convorbirilor telefonice existente la dosar reiese faptul că Lador ÅŸi Cîrnici plănuiau înfiinÅ£area sau dobândirea prin cesiune a părÅ£ilor sociale ale unor societăţi comerciale de tip fantomă.

Dincolo de bogata activitate infracÅ£ională a celor doi, ceea ce impune menÅ£inerea arestului preventiv este faptul că aceÅŸtia nu par să interiorizeze gravitatea ÅŸi consecinÅ£ele faptelor lor, relevând un profil psihologic de sociopaÅ£i în sensul că, deÅŸi erau cercetaÅ£i pentru săvârÅŸirea unor fapte similare, ei continuau cu acelaÅŸi tip de operaÅ£iuni. Se poate trage concluzia că există un risc major ca o dată eliberaÅ£i, ei să se întoarcă la vechile obiceiuri. Mai mult, Lador are talentul de a infesta oamenii din jur, atrăgându-i în practicile sale.

DeÅŸi apărarea celor doi inculpaÅ£i a atacat ÅŸi a negat toate argumentele care din punctul de vedere al procuraturii justifică menÅ£inerea măsurii de arest preventiv, instanÅ£a a fost de altă părere, considerând că temeiurile care au determinat arestarea preventivă subzistă ÅŸi impun privarea de libertate. Ca un fapt agravant, instanÅ£a a reÅ£inut că, din documentele aflate la dosar rezultă nu doar că există indicii temeinice cu privire la faptul că inculpaÅ£ii se fac vinovaÅ£i de comiterea infracÅ£iunilor reÅ£inute în sarcina lor, dar există date din care reiese că cei doi pregătesc în detaliu noi infracÅ£iuni de evaziune fiscală ÅŸi spălare de bani. Astfel, referitor la Lador, există probe ce demonstrează că activităţile infracÅ£ionale ale acesteia se întind pe raza mai multor judeÅ£e, vizând societăţi din Suceava, MaramureÅŸ, BraÅŸov, Ilfov, Cluj sau Hunedoara. Este vorba despre 10 societăţi comerciale conduse de Lador, care ÅŸi-a extins la nivel naÅ£ional reÅ£eaua implicată în acte de evaziune fiscală, cu scopul de a îngreuna identificarea ÅŸi sancÅ£ionarea faptelor ilegale. Există indicii conform cărora prejudiciile create în fiecare caz au o valoare însemnată, la nivelul mai multor milioane de euro, în contabilitatea firmelor găsindu-se numeroase acte false, înregistrate cu scopul de a eluda obligaÅ£iile de plată către bugetul de stat.

Există, de asemenea, numeroase interceptări telefonice între Lador ÅŸi Cîrnici din care rezultă în mod indubitabil că aceÅŸtia continuă săvârÅŸirea unor infracÅ£iuni asemănătoare ÅŸi pregătesc intens ÅŸi detaliat comiterea unor infracÅ£iuni noi, cum ar fi înfiinÅ£area sau dobândirea prin cesiunea părÅ£ilor sociale ale unor noi societăţi comerciale de pe raza judeÅ£elor Brazov, Ilfov sau Olt, firme cu comportament tip “fantomă”, pe care să le utilizeze în activităţi ilicite, pe perioade scurte de timp, ca să nu poată fi prinÅŸi.

De asemenea, rezultă că Lador plănuieÅŸte să îÅŸi extindă activitatea infracÅ£ională prin utilizarea altor societăţi comerciale ÅŸi prin atragerea altor participanÅ£i.

Pericolul social concret pe care îl prezintă pentru ordinea publică lăsarea în libertate a celor doi, rezultă mai întâi din gravitatea deosebită a faptelor imputate, precum ÅŸi din împrejurarea în care au fost comise – de către mai multe persoane împreună, după o temeinică pregătire, utilizând cunoÅŸtinÅ£e temeinice ÅŸi complexe pe care le aveau în domeniu. De asemenea, mai rezultă din valoarea mare a prejudiciului, precum ÅŸi din faptul că profilul psihologic al celor doi inculpaÅ£i arată că aceÅŸtia ÅŸi-au făcut un mod de viaţă din săvârÅŸirea infracÅ£iunilor economico-financiare, atrăgând un număr mare de persoane în activităţi de acest fel ÅŸi angrenând în circuit o seamă de societăţi comerciale. “Toate acestea ar putea crea un sentiment de insecuritate ÅŸi oprobiu public”, arată instanÅ£a, ÅŸi de aceea a dispus menÅ£inerea stării de arest preventiv , cu drept de recurs în 24 de ore

Carmen Zina Lador a declarat recurs împotriva încheierii penale din 21 octombrie 2013, când instanÅ£a s-a pronunÅ£at asupra legalităţii ÅŸi  temeiniciei măsurii de arest preventiv.

sursa: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/carmen-zina-lador-profilul-psihologic-al-unui-infractor/