CSM Sesizeaza Inspectia Judiciara Dupa Declaratiile Unor Lideri PNL Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii -CSM a anunțat joi că a sesizat Inspecția judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar ca urmare a declarațiilor făcute de unii liderii PNL despre procurorul general Tiberiu Nițu.

„Ca urmare a informaÈ›iilor lansate în spaÈ›iul public de către reprezentanÈ›i ai clasei politice referitoare la unele activități procedurale desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie, precum È™i a sesizării transmise de ministrul JustiÈ›iei, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat InspecÈ›ia Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenÈ›ei procurorilor È™i independenÈ›ei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările È™i completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Cu o zi înainte, ministrul JustiÈ›iei, Robert Cazanciuc, a solicitat CSM să declanÈ™eze verificări pe aceeaÈ™i temă, el vorbind despre o „campanie de presiune la adresa magistraÈ›ilor”.

„Pe această cale, CSM solicită tuturor reprezentanÈ›ilor clasei politice È™i nu numai să respecte obligaÈ›ia de rezervă față de activitățile sistemului judiciar, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instanÈ›elor judecătoreÈ™ti. Depășirea obligaÈ›iei de rezervă ce incumbă reprezentanÈ›ilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia È™i aduce atingere valorilor sale fundamentale”, se mai arată în comunicatul CSM.

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori.

Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parÈ›iale la termen, ci È™i că le-au blocat „intenÈ›ionat”. De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluÈ›ionat cu „neînceperea urmăririi penale” o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea la termen a alegerilor parÈ›iale locale È™i parlamentare.

Miercuri, o declarație pe același subiect a făcut și deputatul PNL Radu Zlati.

„Este cunoscută opiniei publice relaÈ›ia între premierul Victor Viorel Ponta È™i Procurorul General Tiberiu NiÈ›u. RelaÈ›ia dintre protector È™i protejat, de vreme ce domnul NiÈ›u a fost impus la conducerea unei instituÈ›ii, esenÈ›ială pentru administrarea actului de justiÈ›ie, printr-o înÈ›elegere dubioasă cu fostul preÈ™edinte Băsescu.

Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect”, a susÈ›inut Zlati într-un comunicat de presă.

 

Detalii: http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/csm-sesizeaza-inspectia-judiciara-dupa-declaratiile-unor-lideri-pnl-cluj/