După Aplicarea Prevederilor Noilor Coduri: Doi Deţinuţi Gălăţeni Au Scăpat De închisoare

Cele două comisii de analiză a dosarelor au mai trimis instanÅ£elor de judecată ÅŸi alte dosare, acestea urmând însă să fie judecate în perioada următoare


La 1 februarie au intrat în vigoare noile coduri, cel penal ÅŸi cel de procedură penală, acte normative care, la nivel naÅ£ional, au favorizat aproximativ 400 de deÅ£inuÅ£i. Asta după ce, încă de anul trecut, comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, conform unui raport al AdministraÅ£iei NaÅ£ionale a Penitenciarelor (ANP).
„În conformitate cu  HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 ÅŸi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul Penitenciarului GalaÅ£i s-a constituit ÅŸi au funcÅ£ionat două comisii mixte, formate din judecători, procurori ÅŸi personal din cadrul Biroului Evidenţă al unităţii. Acestea au avut sarcina de a evalua incidenÅ£a legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor ÅŸi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale ÅŸi procesual penale. Ca urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanÅ£elor de judecată, pentru ca acestea să se pronunÅ£e asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate”, ne-a explicat Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă GalaÅ£i.

122 la nivel naţional, unul singur la Galaţi

Chiar pe 1 februarie, la nivel naÅ£ional, au fost eliberaÅ£i 122 de deÅ£inuÅ£i, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal ÅŸi noul Cod de procedură penală. De asemenea, pentru 176 de deÅ£inuÅ£i a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenÅ£ie.
La GalaÅ£i, în urma analizei efectuate de cele două comisii, instanÅ£a de judecată a fost sesizată cu ÅŸapte dosare, pentru tot atâÅ£ia deÅ£inuÅ£i. „InstanÅ£ele de judecată au dispus, în cursul zilei de 1 februarie, punerea în libertate a unei persoane aflate în custodia Penitenciarului GalaÅ£i, ca urmare dispoziÅ£iilor din noul Cod penal ÅŸi ale noului Cod de Procedură penală”, ne-a declarat Simona Costache.
Tot pe 1 februarie, judecătorii gălăţeni, au dispus pentru un alt deÅ£inut înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenÅ£ie.
Acestea nu sunt însă singurele cazuri din Penitenciarul GalaÅ£i. Cele două comisii de analiză a dosarelor au mai trimis instanÅ£elor de judecată ÅŸi alte dosare, acestea urmând însă să fie judecate în perioada următoare. „MenÅ£ionăm că modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanÅ£ei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanÅ£ele competente în situaÅ£iile în care apreciază că se impune modificarea sancÅ£iunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale”, a conchis Simona Costache.
Există însă posibilitatea ca aceste prevederi, care au fost favorabile deÅ£inuÅ£ilor, să fie modificate printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ va face probabil referire ÅŸi la cazurile deja finalizate, în urma cărora aproximativ 122 de persoane din întreaga Å£ară au ieÅŸit de după gratii.

http://www.viata-libera.ro/justitie/51017-galati-viata-libera-cotidian-dupa-aplicarea-prevederilor-noilor-coduri-doi-detinuti-galateni-au-scapat-de-inchisoare