Fraude Imobiliare De 350.000 De Euro La Galați/ Vinovaţii Au Fost Deferiţi Justiţiei

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial GalaÅ£i au trimis în judecată un grup infracÅ£ional organizat specializat în comiterea de infracÅ£iuni de înÅŸelăciune, având ca obiect imobile - apartamente ÅŸi terenuri. Gruparea este formată din Mara Moldoveanu, Aurel Moldoveanu, Rodica Mihaela Moldoveanu ÅŸi Georgiana Cătălina Moldoveanu, toÅ£i patru fiind arestaÅ£i anul trecut, la începutul lunii decembrie.
Cei patru sunt acuzaÅ£i că au indus în eroare 20 de persoane ÅŸi le-au deposedat de imobile (apartamente, case ÅŸi terenuri), creând astfel un prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei.
Din ancheta procurorilor reiese că Mara Moldoveanu era liderul grupării, „participând direct la cele mai multe acte materiale, cu rol principal în identificarea potenÅ£ialelor victime, organizarea celorlalÅ£i membri pentru orchestrarea inducerii în eroare, în mod sistematic, a acestora ÅŸi realizarea efectivă a transferurilor drepturilor de proprietate asupra imobilelor, incluzând asigurarea achitării datoriilor restante către asociaÅ£iile de proprietari, coordonarea membrilor grupului în cursul procedurilor notariale, asigurarea martorilor în procedura de deschidere a succesiunii notariale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
După ce inculpata identifica victimele, Aurel Moldoveanu, fie singur, fie împreună cu ajutorul celorlalÅ£i membri ai grupului infracÅ£ional, se ocupa de  „sufocarea” părÅ£ilor vătămate, pe care le determina să-ÅŸi vândă bunurile în condiÅ£iile impuse de el.
Anchetatorii au identificat mai multe metode de lucru, printre care legarea unor aÅŸa-zise relaÅ£ii de strânsă prietenie cu părÅ£ile vătămate ÅŸi consumarea de băuturi alcoolice împreună cu acestea, proferarea de ameninţări ÅŸi exercitarea de acÅ£iuni de violenţă.

Metode de lucru

Cei patru inculpaÅ£i aveau roluri foarte bine stabilite în cadrul „afacerii”. De cele mai multe ori, părÅ£ile vătămate erau persoane care aveau apartamente cu datorii foarte mari la întreÅ£inere. Acestora li se propunea un schimb imobiliar, pentru a scăpa de datorii. La finalul tranzacÅ£iilor, proprietarii rămâneau fără apartament ÅŸi nu mai primeau la schimb niciun alt imobil. Până la finalizarea tranzacÅ£iei, părÅ£ile vătămate erau cazate chiar în apartamentul inculpaÅ£ilor.
În alte cazuri, membrii grupării se împrieteneau cu persoane dependente de alcool care aveau în proprietate imobile. Imediat ce prietenia se lega, proprietarul apartamentului era dus la notariat, sub influenÅ£a băuturilor alcoolice, ÅŸi pus să semneze o procură pe numele unuia dintre membrii grupării. Procura era dată pentru ca aceÅŸtia să se ocupe de schimbul imobiliar sau de vânzarea apartamentului. Ca ÅŸi în cazurile precedente, imobilul era vândut fără ca banii să mai ajungă la proprietar sau ca acesta să primească alt apartament în proprietate. Metoda cu procura era folosită ÅŸi în cazurile unor moÅŸteniri. Astfel, mergeau la birourile notariale pentru a depune mărturie că o anumită persoană este unicul moÅŸtenitor. Apoi îi propuneau moÅŸtenitorului un schimb imobiliar, ajungând astfel la metoda clasică a înÅŸelăciunii.
Liderul grupării le folosea pe Rodica Mihaela Moldoveanu ÅŸi Georgiana Cătălina Moldoveanu pentru a atrage noi victime. Astfel, cele două fete se prefăceau îndrăgostite de anumite persoane, dependente de alcool, pe care le luau să locuiască cu ele. Apoi, folosind constrângerea emoÅ£ională ÅŸi, uneori, chiar pe cea fizică, fetele îi determinau pe cei de care să dădeau îndrăgostite să îÅŸi vândă proprietăţile.
Din anchetă a rezultat faptul că membrii grupării nu au bunuri pe numele lor, banii obţinuţi din fraudele imobiliare fiind cheltuiţi la jocurile de noroc.
Cei patru vor da acum socoteală în faÅ£a judecătorilor Tribunalului GalaÅ£i, care vor stabili ÅŸi pedepsele aferente infracÅ£iunilor săvârÅŸite.

http://www.viata-libera.ro/justitie/51069-galati-viata-libera-fraude-imobiliare-vinovati-apartamente