Jeni A Tras “Clapă” La Sute De Turişti

Una dintre cele 36 de persoane înÅŸelate de patroana agenÅ£iei de turism Your Next Holiday, Jenica Clapă, nu vrea să se împace cu neînceperea urmăririi penale dată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj ÅŸi a făcut o plângere împotriva neînceperii urmăririi penale cu consecinÅ£a trimiterii cauzei înapoi la procuratură.

Reclamanta arată că a fost înÅŸelată de Jenica Clapă, patroana agenÅ£iei de turism Your Next Holiday,  atunci când, după o întâlnire pe care a avut-o cu aceasta, a plătit 750 de euro pentru un sejur de 7 zile, pentru două persoane, în Antalya, Turcia, la un hotel de cinci stele. În schimbul sumei plătite în două tranÅŸe, ea a primit o chitanţă ÅŸi o factură fiscală. O.L.N. susÅ£ine că se poate demonstra intenÅ£ia lui Clapă de a o înÅŸela, deoarece ea era perfect conÅŸtientă că contractul de convenÅ£ie civilă pe care îl încheiase cu Universal Turism se încheia pe 30.06.2011, ea nemaiputând să asigure după acea dată sejurul în Turcia. Astfel, în loc să returneze banii, a continuat să mintă că totul decurge normal, contrazicând informaÅ£iile apărute la acel moment în presă referitor la faptul că nu ÅŸi-a onorat contractele ÅŸi a folosit banii oamenilor în scopuri personale.

Peste 50 de clujeni, care s-au declarat părÅ£i vătămate în 36 de plângeri penale făcute pe numele Jenicăi Clapă, patroana agenÅ£iei de turism Your Next Holiday, au sperat să-ÅŸi recupereze banii pe care Clapă i-a luat în 2010, pentru vacanÅ£e ce nu au mai avut loc. În majoritatea plângerilor depuse la Inspectoratul de PoliÅ£ie al JudeÅ£ului Cluj, oamenii descriu acelaÅŸi mod de operare al Jenicăi Clapă, ÅŸi anume că aceasta a încasat banii pentru pachetele de servicii turistice, iar apoi nu a mai fost de găsit când clienÅ£ii au vrut să obÅ£ină de la ea documentele necesare sejurului, pentru a beneficia de vacanÅ£a mult aÅŸteptată. Sumele încasate de Jenica Clapă de la turiÅŸti se situează între 700 ÅŸi 2.500 de euro, iar localităţile de unde ÅŸi-a racolat clienÅ£ii au fost în principal Cluj-Napoca ÅŸi TimiÅŸoara, dar ÅŸi Zalău sau BucureÅŸti.

În urma verificărilor actelor de la dosar, care constau în cele 36 de plângeri, mărturia Jenicăi Clapă ÅŸi a asociaÅ£ilor ei, dar ÅŸi al raportului de expertiză contabilă al firmei, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a hotărât că probele administrate în cauză arată că relaÅ£ia dintre Clapă ÅŸi fiecare dintre părÅ£ile vătămate care a achiziÅ£ionat pachete turistice are la bază un contract. Această relaÅ£ie a fost guvernată de regulile ce reglementează necesitatea respectării clauzelor contractuale asumate de părÅ£i, precum ÅŸi cele care vizează asumarea consecinÅ£elor nerespectării lor. Procuratura a arătat că  neonorarea unei obligaÅ£ii asumate pe fondul încheierii unei tranzacÅ£ii nu intră în sfera de cercetare a penalului cât timp aceasta nu e consecinÅ£a unei activităţi de inducere în eroare a beneficiarilor. Din actele de la dosar nu rezultă probe obiective care să demonstreze că Jenica Clapă a avut intenÅ£ia de a induce în eroare părÅ£ile contractuale.

“Actele pentru urmărire penală din dosar nu conturează probe certe, dincolo de orice îndoială pentru a demonstra infracÅ£iunea de înÅŸelăciune, de aceea procuratura a dispus scoaterea ei de sub urmărire penală pentru infracÅ£iunea de înÅŸelăciune în contracte ÅŸi neînceperea urmăririi penale.”, se arată în rechizitoriul procuraturii.

 

Jenica Clapă a mai fost  condamnată  la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost acuzată că a înÅŸelat mai multe hoteluri din Austria. Patroana agenÅ£iei de turism Your Next Holiday a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la doi ani de închisoare cu suspendare condiÅ£ionată ÅŸi un termen de încercare de patru ani pentru înÅŸelăciune ÅŸi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faptele s-au petrecut în anul 2010, când clujeanca a revândut pachete de turism, cu ordine de plată falsificate, la două unităţi turistice din Austria, respectiv hotelul Elisabeth Park din Zell am Zee ÅŸi Grand Hotel Bad Gadstein.

ReprezentanÅ£ii celor două unităţi de turism au constatat falsul ÅŸi i-au făcut plângere penală lui Clapă, constituindu-se totodată ca părÅ£i vătămate în dosar. Prin sentinÅ£a pronunÅ£ată de judecătorie, Jenica Clapă a fost obligată să despăgubească hotelul Grand Hotel Bad Gadstein cu suma de 11.784 de euro, iar hotelul Elisabeth Park, cu 7.579 de euro. La aceste sume se adaugă ÅŸi dobânda legală, începând de la data săvârÅŸirii infracÅ£iunilor, respectiv din ianuarie 2010. InstanÅ£a a menÅ£inut, totodată, sechestrul asupra apartamentului inculpatei ÅŸi a dispus anularea ordinelor de plată falsificate. Clapă a fost obligată ÅŸi la plata cheltuielilor judiciare, în valoare de 800 de lei, ÅŸi la plata cheltuielilor de judecată ale părÅ£ilor vătămate, adică 1.551 euro ÅŸi 1.458 lei.

 

Victime colaterale

În 2011, ÅŸeful Comisariatului JudeÅ£ean pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor Cluj, Mircea Radu, anunÅ£a că aproximativ 1.800 de turiÅŸti români care au plecat în Turcia prin firma Universal Turism Cluj riscau să rămână blocaÅ£i acolo.

“Universal Turism a declarat că a intrat în faliment, dar nu s-a întâmplat scriptic acest lucru. Sunt 1.800 de turiÅŸti în Turcia, care au plecat prin Universal Turism sau prin agenÅ£iile revânzătoare. Se aruncă vina la partenerul lor din Turcia, Sun Times, dar cei de acolo susÅ£in că ei sunt în regulă ÅŸi vina este la Cluj”, declara Mircea Radu.

Seful CJPC Cluj spunea că problema era la Universal Turism, “care a încasat banii. Firma clujeană plătea numai jumătate din banii încasaÅ£i de la turiÅŸtii români firmei Sun Time din Turcia. La un moment dat, operatorul de acolo ÅŸi-a dat seama că fost înÈ™elat ÅŸi a reacÅ£ionat, nemaiplătind sejurul turiÅŸtilor”.

Pe atunci, patronul Universal Turism susÅ£inea că face un efort pentru a ieÈ™i din acea situaÅ£ie, dar se pare că efortul nu a fost suficient deoarece, un an mai târziu, AsociaÅ£ia NaÅ£ională a AgenÅ£iilor de Turism (ANAT) anunÅ£a că agenÅ£iile Sfara Tours ÅŸi Universal Turism au fost excluse pentru Å£epele date turiÅŸtilor.

“ANAT informează public despre faptul că a procedat la excluderea câtorva agenÅ£ii membre, din cauza nerespectării obligaÅ£iilor asumate de către aceste firme faţă de clienÅ£i ÅŸi parteneri:  Rex Travel, Big Travel Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism,  Apyas International”, se arăta într-un comunicat de presă remis în 2012.

 

sursa: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/jeni-tras-clapa-la-sute-de-turisti/