Judecătorul Gârbovan Vrea Să Depresurizeze Arhiva SIPA

Judecătorul Gârbovan vrea să depresurizeze arhiva SIPA

Judecătorul clujean Dana Gârbovan atrage atenÅ£ia asupra faptului că o parte din celebra arhivă SIPA se află la Serviciul Român de InformaÅ£ii ( SRI ) ÅŸi deÅ£inerea ei de către Serviciu reprezintă un abuz la adresa independenÅ£ei magistraÅ£ilor. ”Acest serviciu a fost denaturat, s-au adunat informaÅ£ii despre viaţă personală a magistraÅ£ilor, în afară oricărui cadru legal, al oricărui control. Efectul a fost unul devastator, pentru că de fiecare data când apăreau dosare importante, ele erau legate de suspiciuni privind posibile ÅŸantaje ale judecătorilor din partea celor care au avut acces la acest tip de informaÅ£ii”, a declarat Gârbovan.

 

În urmă cu câteva zile, judecătorul clujean Dana Gârbovan a atras atenÅ£ia în cadrul unei emisiuni televizate că una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă justiÅ£ia de câÅ£iva ani este deÅ£inerea de către SRI a celebrei arhive SIPA.

”Vreau să va reamintesc aici o poveste recentă din trecutul nostru ÅŸi anume cea legată de SIPA. A fost creat pe vremea ministrului Stoica tocmai pentru a se adună informaÅ£ii despre judecătorii corupÅ£i. Ce s-a întâmplat ulterior? Acest serviciu a fost denaturat, s-au adunat informaÅ£ii despre viaţă personală a magistraÅ£ilor, în afară oricărui cadru legal, al oricărui control. Efectul a fost unul devastator, pentru că de fiecare data când apăreau dosare importante, ele erau legate de suspiciuni privind posibile ÅŸantaje ale judecătorilor din partea celor care au avut acces la acest tip de informaÅ£ii. Fostul ministru Monica Macovei, care a desfiinÅ£at acest serviciu, spunea că au fost adunate informaÅ£ii inclusiv de către ofiÅ£eri acoperiÅ£i aflaÅ£i în rândul magistraÅ£ilor. Nici până azi nu s-a lămurit această chestiune, ce informaÅ£ii au fost adunate, cum au fost folosite. O parte din arhivă, din câte am înÅ£eles eu, este acum chiar la SRI, aÅŸa au fost ultimele informaÅ£ii transmise de la Ministerul JustiÅ£iei. (…) Vom insistă în continuare să aflăm care este în mod real modul de acÅ£iune ÅŸi influenÅ£a SRI în actul de JustiÅ£ie, ce înseamnă câmp tactic, ce lege îl prevede”, explică judecătorul clujean.

 

Quintus ÅŸi Stolojan au moÅŸit SIPA

În 1991, ministrul de JustiÅ£ie Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan a înfiinÅ£at prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru ProtecÅ£ie ÅŸi AnticorupÅ£ie (SIPA), ca structură departamentală în subordinea DirecÅ£iei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări ÅŸi controla infracÅ£iunile cu implicaÅ£ii majore din penitenciare.

În 1997, sub mandatul ministrului JustiÅ£iei Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului JustiÅ£iei, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe ÅŸi de protecÅ£ia magistraÅ£ilor.

În 2004, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiÅ£i foÅŸti lucrători ai securităţii, iar serviciul era suspectat că face poliÅ£ie politică, SIPA s-a transformat în DirecÅ£ia Generală de ProtecÅ£ie ÅŸi AnticorupÅ£ie (DGPA) ÅŸi pentru prima dată această structură este obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.

În 2006, la începutul anului, ministrul justiÅ£iei Monica Macovei a desfiinÅ£at DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.

Despre SIPA s-a spus adesea că de fapt făcea dosare politice ÅŸi supraveghea viaÅ£a privată a magistraÅ£ilor, pentru a-i ÅŸantaja. În anul 2007, Marius Oprea afirma că DGPA ÅŸi-a depăşit atribuÅ£iile, adunând informaÅ£ii compromiţătoare despre magistraÅ£i, ziariÅŸti ÅŸi lideri ai societăţii civile.

Potrivit Danei Gârbovan, implicarea Serviciilor în justiÅ£ie ”este o noÅ£iune pe care eu că judecător nu am întâlnit-o. Este specifică operaÅ£iunilor militare ÅŸi serviciilor secrete. Ceea ce este important de ÅŸtiut este că activitatea de cercetare penală, anchetă penală este atributul exclusiv al procurorilor, activitatea de judecată este cea a judecătorilor. Folosindu-se această expresie de câmp tactic vizavi de instanÅ£e ÅŸi de faptul că SRI ar urmări dosarele până la finalizare, a ridicat serioase semne de întrebare. Pentru că revenind la ce am spus înainte, am văzut că se legitimează în spaÅ£iul public ideea că este bine că judecătorii să fie supravegheaÅ£i de SRI. Este foarte periculos, pentru că nu există nicio garanÅ£ie că, la un moment dat, persoane din servicii a€“ nu mă refer la SRI că instituÅ£ie, ci la oameni care au acces la informaÅ£ii adunate, la date personale ale magistraÅ£ilor a€“ nu vor încerca ÅŸi ei să influenÅ£eze la fel actul de justiÅ£ie”.

 

Sex gate cu judecători Å£inut în seifurile SRI

Pe de altă parte, un alt magistrat clujean, Cristi Danileţ, care face parte din cadrul CSM, susţine că această arhivă nu reprezintă nici un pericol pentru independenţa justiţiei.

„Sincer, nu ÅŸtiu ce importanţă mai are această arhivă, pentru că existau ordine al miniÅŸtrilor JustiÅ£iei pentru a se arde arhiva din cinci în cinci ani, de aceea documentele care sunt acum la ANP (AdministraÅ£ia NaÅ£ională a Penitenciarelor-n.r.) sunt din perioada 2001-2005. Anterioare, înainte de 2001, nu există, iar după 2005 s-a desfiinÅ£at Serviciul Intern de ProtecÅ£ie ÅŸi Anti-corupÅ£ie (SIPA)”, a spus judecătorul Cristi DanileÅ£, fost consilier al ministrului JustiÅ£iei, în perioada 2005-2007, în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform unei telegrame atribuită Wikileaks ÅŸi publicată de Hotnews, magistratul Cristi DanileÅ£ le-ar fi spus consilierilor politici ai ambasadelor că SIPA era în esenţă serviciul de informaÅ£ii al Ministerului JustiÅ£iei ÅŸi că a văzut dosare cu detalii despre relaÅ£iile sexuale ilicite ale magistraÅ£ilor ÅŸi avorturi făcute de judecătoare.

„Nu aÅŸ dori să comentez acele infograme referitoare la eventuale discuÅ£ii pe care le-am purtat. Åžtiu că nu m-am abÅ£inut în a face declaraÅ£ii cu privire la arhiva SIPA”, declara DanileÅ£.

Judecătorul a spus că, atunci când a funcÅ£ionat în cadrul Ministerului JustiÅ£iei, în perioada 2005-2007, a fost unul dintre cei doi magistraÅ£i desemnaÅ£i de ministrul JustiÅ£iei, Monica Macovei, pentru a inventaria tipul de documente aflate în „celebra arhivă a serviciului secret de informaÅ£ii al Ministerului JustiÅ£iei (MJ)”.

„Cu acel prilej – să zicem – am investigat, am avut acces efectiv la notele informative ÅŸi la alte tipuri de documente care s-au strâns la SIPA. Ceea ce am constatat atunci – cred că am ÅŸi spus public – acest serviciul militarizat din cadru MJ nu s-a ocupat aÅŸa cum trebuia doar cu adunatul informaÅ£iilor din rândul deÅ£inuÅ£ilor, ele nu au vizat numai actele de corupÅ£ie cu privire la mediul penitenciar, aÅŸa cum ar fi trebuit, ci există note informative cu privire la săvârÅŸirea unor anumite infracÅ£iuni sau abuzuri administrative comise de funcÅ£ionari din ANP (DGP atunci), fapte comise de judecători, procurori, de grefieri, de poliÅ£iÅŸti ÅŸi de avocaÅ£i. Åži nu numai aspecte legate de viaÅ£a profesională, ci ÅŸi aspecte legate de viaÅ£a privată, familială”, a spus DanileÅ£.

De altfel, a precizat DanileÅ£, despre aspectele privind viaÅ£a privată spionate de SIPA a fost atenÅ£ionată România într-unul din primele rapoarte ale Comisiei Europene, „când s-a cerut ÅŸi desfiinÅ£area acestui serviciu”. „Cel puÅ£in să nu fie unul militarizat”, a adăugat DanileÅ£.

În opinia fostului consilier ministerial, cei care au lucrat în cadrul SIPA au comis abuzuri, „extinzându-ÅŸi competenÅ£a la fapte care nu aveau legătură cu misiunea lor”.

Întrebat dacă note informative ale SIPA erau „utilizate de mai marii Ministerului JustiÅ£iei”, Cristi DanileÅ£ a precizat că, din câte îÅŸi aminteÅŸte, erau două-trei categorii de note „exploatate mai departe”.

Judecătorul a precizat că unele note au fost trimis la Ministerul Public, respectiv la procurorul general al României pentru a se demara procedura de investigare penală a respectivelor fapte cu privire la care existau informaÅ£ii.

 

Problemă de interpretare

”Problemă porneÅŸte de la interpretarea noÅ£iunii de independenÅ£a JustiÅ£iei. Scurt ÅŸi pe înÅ£elesul tuturor: independenÅ£a JustiÅ£iei este dreptul unui cetăţean, al fiecărui cetăţean al acestei ţări, de a fi judecat de un judecător independent, adică ferit de orice tip de presiuni, directe, indirecte, publice sau ferite. Este irelevant dacă aceste presiuni se fac cu bună sau cu rea credinÅ£a, dacă se fac de politicieni corupÅ£i pentru a obÅ£ine o achitare sau dimpotrivă se fac de susÅ£inători ai luptei anticorupÅ£ie pentru a obÅ£ine o achitare. Efectul este acelaÅŸi, vicierea actului de JustiÅ£ie”, a explicat Dana Gârbovan.


Detalii: http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/judecatorul-garbovan-vrea-sa-depresurizeze-arhiva-sipa/