În Dosarul Lui Jîtea/ Judecătorul şi Avocaţii S-au Acuzat Reciproc

În dosarul lui Jîtea/ Judecătorul ÅŸi avocaÅ£ii s-au acuzat reciproc
 

În dosarul omului de afaceri Liviu Mircea Jîtea, cei 19 inculpaÅ£i s-au aflat recent în sala de judecata, unde prin intermediul avocaÅ£ilor au cerut ca dosarul să treacă prin noua procedură a camerei preliminare, pe motiv că nu a început cercetarea judecătorească.
Procurorul DIICOT s-a opus categoric, afirmând că anul trecut, pe 26 noiembrie, judecătorul s-a pronunÅ£at pe legalitatea actului de sesizare ÅŸi că ultima dată li s-a spus inculpaÅ£ilor să se gândească dacă vor merge pe recunoaÅŸterea vinovăţiei, care presupune o procedură simplificată, sau pe calea unui proces obiÅŸnuit, ceea ce înseamnă audiere de martori ÅŸi un proces de durată.
Apărătorii au precizat rând pe rând că atâta vreme cât actul de sesizare, rechizitoriul, nu a fost citit, iar unii dintre inculpaÅ£i nu au avut avocaÅ£i la ultimele termene nu se poate spune că a început cercetarea judecătorească, motiv pentru care, aÅŸa cum prevăd noile reglementări, dosarul ar trebui să meargă în cameră preliminară. Aceasta este procedura prin care, în ÅŸedinţă secretă, judecătorul analizează excepÅ£iile invocate de avocaÅ£i, dar ÅŸi toate obiecÅ£iile legate de modul în care s-a făcut ancheta. Este o etapă secretă în care nimeni nu vine la instanţă, magistratul analizând totul pe baza înscrisurilor care se trimit de către avocaÅ£i. Aceasta etapă nu poate dura mai mult de 60 de zile. Având în vedere că dosarul a fost trimis instanÅ£ei în august 2013, vorbim deja de câteva opt luni în care nu s-a întâmplat nimic.
Scandalul a izbucnit însă acum aproape un an, când, pe 9 martie, omul de afaceri vrâncean Liviu Mircea Jîtea a fost reÅ£inut ÅŸi ulterior arestat preventiv. El a fost acuzat de contrabandă cu alcool. Procurorii gălăţeni i-au reproÅŸat faptul că, împreună cu gruparea sa, a produs alcool ÅŸi l-a comercializat fără să achite taxe ÅŸi impozite la stat. Magistratul care are acest dosar pe masa de lucru a respins cererea avocaÅ£ilor de a merge în cameră preliminară, pe considerentul că pe 26 noiembrie 2013 a pus în discuÅ£ia avocaÅ£ilor legalitatea rechizitoriului ÅŸi le-a dat posibilitatea tuturor de a invoca excepÅ£ii ÅŸi de a face cereri.
Acesta a fost momentul în care a început un adevărat război al nervilor între avocaÅ£i ÅŸi magistrat. Unul dintre apărători i-a spus judecătorului că va ataca decizia sa ÅŸi că îl recuză, adică nu mai vrea ca el să fie cel ce judecă această cauză. Magistratul i-a replicat că este a treia oară când avocaÅ£ii îl recuză, lucru care ar echivala cu un abuz. Avocatul s-a socotit ameninÅ£at. „Vă rog să nu mă ameninÅ£aÅ£i. Există ÅŸi faţă de magistrat remedii legale când ameninţă un avocat ÅŸi pot face plângere pentru fals intelectual, având în vedere că aÅ£i prins într-o încheiere de ÅŸedinţă lucruri nereale”, a conchis avocatul.
Cert este că avocaÅ£ii au cerut să se dea citire rechizitoriului, judecătorul a refuzat, în condiÅ£iile în care acesta ar avea aproximativ 1.700 de pagini, dar a fost dispus să dea un termen de o lună de zile până la care cei 19 inculpaÅ£i să aibă posibilitatea de a-l parcurge.

http://www.viata-libera.ro/justitie/51746-galati-viata-libera-cotidian-in-dosarul-lui-jitea-judecatorul-si-avocatii-s-au-acuzat-reciproc