În Lumina Noului Cod De Procedură Penală. Fostul Adjunct IPJ Cluj, Alexandru Mureşan, Ar Putea Scăpa De Acuzaţia De înşelăciune

Completul care judecă speÅ£a comisarului Alexandru MureÅŸan, fost adjunct al IPJ Cluj, trimis în judecată pentru înÅŸelăciune, a propus formularea unei adrese către BRD Cluj care să vizeze împăcarea părÅ£ilor, modalitate reglementată de noul Cod de Procedură Penală. De asemenea, în baza articolului 374 alineatul 7 al noului Cod de Procedură Penală, MureÅŸan Alexandru a contestat întreg probatoriul care stă la baza trimiterii sale în judecată. Totodată, prin reprezentantul său, îÅŸi rezervă dreptul de a solicita probe noi în apărarea sa, în cazul în care consideră că este nevoie de acestea. În acelaÅŸi timp, la ultimul termen al procesului, au fost audiaÅ£i partenerii de afaceri ai soÅ£iei sale.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au trimis în judecată pe MureÅŸan sub acuzaÅ£iile de înÅŸelăciune ÅŸi fals în completarea declaraÅ£iei de avere. AcuzaÅ£ia de fals se referă la falsificarea adeverinÅ£ei de salariu pentru a putea lua de la BRD două credite în valoare de 245.000 de euro. Comisarul ÅŸef a scris că are un venit de 8.875 de lei, când în realitate câÅŸtiga numai 4.875 de lei. În acest fel, Alexandru MureÅŸan a primit un credit de 200.000 de euro de la BRD, bani cu care a cumpărat un teren în Cluj-Napoca pe care mai apoi a construit o casă. MureÅŸan nu a trecut în declaraÅ£ia de avere nici tranzacÅ£iile imobiliare realizate de soÅ£ia sa în sumă de 2,82 milioane de euro. Alexandru MureÅŸan ”nu a evidenÅ£iat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obÅ£inute de soÅ£ia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca ÅŸi nu a evidenÅ£iat dobândirea unei case construite pe strada BecaÅŸ. MureÅŸan a spus că el nu a avut cunoÅŸtinţă de afacerile derulate de soÅ£ia sa, despre veniturile, datoriile ÅŸi împrumuturile contractate de aceasta”, se arată în rechizitoriu. Unul dintre principalele argumente pe care se baza apărarea comisarului MureÅŸan Alexandru era faptul că adeverinÅ£ele de salariu pe baza cărora a obÅ£inut cele două credite, unul în valoare de 200.000 de euro ÅŸi altul în valoare de 48.500 de euro, ar fi fost falsificate de către angajaÅ£ii băncii creditoare, BRD – sucursala Cluj-Napoca. ExplicaÅ£ia pentru care aceÅŸtia ar fi dublat veniturile de pe cele două adeverinÅ£e ar fi fost faptul că primeau un comision pentru creditele acordate. Completul care a judecat plângerea comisarului împotriva ordonanÅ£ei de neîncepere a urmăririi penale faţă de angajaÅ£ii băncii a decis că rezoluÅ£ia procurorilor este corectă.

 

Rezolvare prin împăcare

Conform ART. 244 alin.3 în cazul infracÅ£iunii de înÅŸelăciune, împăcarea părÅ£ilor înlătură răspunderea penală. Ea constă în înÅ£elegerea făcută între persoana vătămată sau reprezentantul acesteia sau făptuitor pentru a pune capăt conflictului determinat de săvârÅŸirea infracÅ£iunii ÅŸi de a renunÅ£a la realizarea procesului penal. Ea este materializată într-un act procedural (declaraÅ£ie, proces-verbal când are loc în faÅ£a organelor de urmărire penală ÅŸi încheiere când se produce în faÅ£a instanÅ£ei de judecată). Sub acest aspect procesual penal, împăcarea are drept consecinţă încetarea urmăririi penale, în faza urmăririi penale sau încetarea procesului penal, în faza judecăţii. Cererea de împăcare a părÅ£ilor va cuprinde date cu privire la părÅ£i (parte vătămată, învinuit) obiectul, motivele în fapt ÅŸi drept ale cererii, menÅ£iunea expresă că părÅ£ile s-au împăcat, data depunerii ÅŸi semnătura.

 

Umbra soÅ£iei în sala de judecată

Pe lângă acuzaÅ£ia că ÅŸi-a falsificat adeverinÅ£ele de salar, procurorii îl mai acuză pe poliÅ£ist pentru faptul că nu ÅŸi-a completat declaraÅ£iile de avere cu date reale. MureÅŸan s-a apărat în faÅŸa instanÅ£ei ÅŸi a spus că nu a cunoscut afacerile derulate de soÅ£ia lui ÅŸi nici de împrumuturile pe care aceasta le-a luat de la diferite persoane fizice pentru construcÅ£ia proiectelor imobiliare în care era implicată. La termenul de pe 17 februarie a avut loc audierea partenerilor de afaceri ai soÅ£iei comisarului Alexandru MureÅŸan. Miza audierii acestora este de a afla în ce măsură comisarul ÅŸtia despre felul în care soÅ£ia sa era implicată în diferite afaceri imobiliare ÅŸi datoriile cu care a rămas în urma gestionării unor tranzacÅ£ii imobiliare.

 

Scheletele din dulap

Unul dintre martori, Prodan RareÅŸ Sebastian, patronul centrului medical Blue Life, a fost partener în mai multe tranzacÅ£ii imobiliare al Melindei MureÅŸan. Una dintre afacerile imobiliare pe care aceÅŸtia le-au încheiat se află pe rolul unei instanÅ£e clujene. Împreună cu alÅ£i doi parteneri, Melinda MureÅŸan ÅŸi Prodan RareÅŸ au cumpărat un teren pe strada Nicolae Drăgan. Ca urmare, s-au încheiat două contracte, unul la notar pe suma de 80.000 de euro, unul secret, care stipula că valoarea reală a terenului este de 200.000 de euro, iar diferenÅ£a avea să fie achitată sub forma a două apartamente în imobilul ce urma să fie edificat pe terenul respectiv. Proprietarul terenului povesteÅŸte că în afara celor 80.000 de euro nu a mai văzut niciodată nici vreo diferenţă de bani ÅŸi nici cele două apartamente promise, deoarece cumpărătorii terenului au vândut altora toate apartamentele din blocul construit pe terenul cumpărat de la el. El a mărturisit că l-a întâlnit pe comisar o singură dată, în faÅ£a clinicii lui Prodan, unde mergea pentru a clarifica afacerea cu apartamentele, dar comisarul nu a participat la discuÅ£ie. Alt martor a fost proprietarul unui controversat teren de pe strada DorobanÅ£ilor, pe care soÅ£ia comisarului l-a contractat, în 2007, cu 700.000 de euro, bani pe care urma să îi plătească în rate de câte 50.000 de euro pe lună. Martorul susÅ£ine că după câteva luni în care a plătit regulat, soÅ£ia comisarului nu a mai respectat termenele de plată. El a declarat în faÅ£a instanÅ£ei că nu are ÅŸtiinţă dacă Alexandru MureÅŸan ÅŸtia despre afacerile falimentare ale soÅ£iei sale ÅŸi nici despre sumele mari de bani pe care ea le împrumutase de la diferite persoane.

http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/in-lumina-noului-cod-de-procedura-penala-fostul-adjunct-ipj-cluj-alexandru-muresan-ar-putea-scapa-de-acuzatia-de-inselaciune/