Poliţiştii Bătăuşi Trebuie Să Se Reorienteze Profesional

După un periplu de mai bine de trei ani, Dosarul Motanul a ajuns la final. Este vorba despre cazul în care doi foÅŸti poliÅ£iÅŸtii ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Otniel Podea ÅŸi Daniel Mora, au fost judecaÅ£i pentru că l-au bătut Alexa Vaida, un cetăţean inofensiv, după ce l-ar fi confundat cu un proxenet. Cei doi poliÅ£iÅŸti, condamnaÅ£i de instanÅ£a de la Cluj, au făcut apel la Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie împotriva soluÅ£iei date de Curtea de Apel Cluj. Pe 5 martie 2014,  instanÅ£a finală  a dat decizia definitivă în aceasta cauză. A mai rămas pe rol doar speÅ£a colaterală, cea în care medicul legist care a făcut expertiza în cauză, Paul Mucichescu, este judecat pentru abuz în serviciu ÅŸi pentru mărturie mincinoasă.

 

Hotărârea Înaltei CurÅ£i

În data de 5 martie 2014, completul Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie care judeca apelul formulat de foÅŸtii poliÅ£iÅŸti ai BCCO, Otniel Podea ÅŸi Daniel Mora, a dat sentinÅ£a finală, menÅ£inând din sentinÅ£a CurÅ£ii de Apel Cluj pedepsirea celor doi poliÅ£iÅŸti cu câte un an închisoare cu suspendare ÅŸi plata daunelor morale către partea vătămată, Alexa Vaida, în cuantumul stabilit de completul CurÅ£ii de Apel Cluj. Pe de altă parte, Înalta Curte a respins apelul declarat de Alexa Vaida ÅŸi soÅ£ia acestuia, Viorica Vaida, obligându-i la plata cheltuielilor de judecată.

“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj ÅŸi apelanÅ£ii inculpaÅ£i Mora Daniel ÅŸi Podea Otniel împotriva sentinÅ£ei penale nr. 9 din data de 28 ianuarie 2013 a CurÅ£ii de Apel Cluj – Sectia Penală ÅŸi de Minori. DesfiinÅ£ează în parte sentinÅ£a penală atacată ÅŸi rejudecând: MenÅ£ine pedeapsa de câte 1 an închisoare aplicată inculpaÅ£ilor Mora Daniel ÅŸi Podea Otniel pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunii prevăzute de art. 296 alin. 1 ÅŸi 2 Cod Penal cu trimitere la art.193 Cod penal ÅŸi cu referire la art. 5 Cod penal, precum ÅŸi modalitatea de executare stabilită prin sentinÅ£a apelată. În baza art. 12 din Legea nr. 187/2012 cu referire la art. 5 Cod penal, aplică inculpaÅ£ilor Mora Daniel ÅŸi Podea Otniel pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 lit. a, b Cod penal, conform art. 65 noul Cod penal. MenÅ£ine celelalte dispoziÅ£ii ale sentinÅ£ei apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de părÅ£ile civile Vaida Alexa Radu ÅŸi Vaida Viorica împotriva aceleiaÅŸi sentinÅ£e penale. Onorariul parÅ£ial pentru apărătorii desemnaÅ£i din oficiu pentru inculpaÅ£i, în suma de câte 75 lei, se va plăti din fondul Ministerului JustiÅ£iei. Obligă apelantele părÅ£i civile Vaida Alexa Radu ÅŸi Vaida Viorica la plata sumei de câte 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluÅ£ionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, rămân în sarcina statului”, se arată în hotărârea Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie.

 

Poliţişti bătăuşi

Vă reamintim că incidentul pentru care au fost traÅŸi la răspundere în instanţă Podea ÅŸi Mora s-a petrecut în 13 aprilie 2010, în timpul unei acÅ£iuni comune a poliÅ£iÅŸtilor din Dej ÅŸi a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), pentru combaterea traficului de persoane. Alexa Vaida se afla în apropiere de locuinÅ£a sa, unde îÅŸi căuta pisica ieÅŸită din curte. Cei doi poliÅ£iÅŸti l-au confundat cu un proxenet pe care îl căutau , l-au bătut zdravăn, l-au imobilizat ÅŸi l-au dus la sediul poliÅ£iei din Dej, considerând că este suspect din moment ce nu a putut prezenta un act de identitate ÅŸi se afla într-o zonă în care prostituatele îÅŸi racolau clienÅ£ii. Podea ÅŸi Mora au cerut să fie audiaÅ£i de instanţă doar la ultimul termen al procesului care a durat mai bine de doi ani, susÅ£inând că sunt nevinovaÅ£i ÅŸi că nu au făcut decât să acÅ£ioneze conform legii, imobilizând o persoană care a refuzat să se legitimeze ÅŸi care s-a dovedit a fi agresivă. PoliÅ£iÅŸtii nu recunosc decât o lovitură aplicată la unul din picioarele victimei, cu scopul de a o pune la pământ, pentru a putea fi imobilizată. Însă, raportul de expertiză final al Institutului “Mina Minovici” din BucureÅŸti a arătat că leziunile suferite de Vaida în data de 13 aprilie 2010 au fost multiple, cea mai gravă fiind o fractură de claviculă care a necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale.

 

Un dosar adiacent

Cazul este notoriu ÅŸi datorită neregulilor întâlnite pe tot parcursul derulării procesului, atât în faza de urmărire penală, cât ÅŸi în cea de judecată. Astfel, în timp ce martorii cheie nu se prezentau în faÅ£a instanÅ£ei pentru a da declaraÅ£ii, de frica răzbunării poliÅ£iÅŸtilor care i-ar fi ameninÅ£at, de la dosar au dispărut radiografii concludente în aflarea adevărului. Medicul care efectuat una dintre expertize s-a ales cu dosar penal, fiind urmărit sub acuzaÅ£ia de favorizare a infractorului.

Este vorba despre medicului legist Paul Mucichescu, care a efectuat prima expertiză ÅŸi care susÅ£inea că îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie Vaida Alexa nu ar fi depăşit o săptămână. IntraÅ£i în posesia acestui raport, procurorii s-au autosesizat, medicul Mucichescu alegându-se cu dosar penal pentru abuz în serviciu. A doua expertiză, efectuată de medicii de la Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, arată faptul că leziunile suferite de Vaida Alexa puteau fi cauzate de lovituri, practic confirmând varianta procurorilor. Conform experÅ£ilor din capitală, rănile suferite de către partea vătămată Vaida Alexa au fost urmarea atacului suferit  în data de 13 aprilie 2010 din partea celor doi poliÅ£iÅŸti de la BCCO. Paul Mucichescu, medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ÅŸi pentru mărturie mincinoasă, fiind acuzat de procurorii clujeni că i-ar fi favorizat pe poliÅ£iÅŸtii Podea Otniel ÅŸi Mora Daniel.

Mora-386x386
http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/14-dosarul-motanul-la-finalul-cursei-inalta-curte-mentinut-pedeapsa-stabilita-de-curtea-de-apel-cluj/