Primăria Plăteşte Avocaţi Cu Zeci De Mii De Euro, Deşi Are Juriştii Săi. Aceştia Trebuie Să Salveze Proiectele Eşuate Ale Municipalităţii

Primăria Cluj a angajat din bani publici avocaÅ£i cu 43.500 de euro, deÅŸi are 21 de posturi în cadrul Serviciului juridic ÅŸi contencios al instituÅ£iei.

Într-un articol anterior vă informam despre cum a ajuns Consiliul JudeÅ£ean Cluj, deÅŸi are 9 juriÅŸti în organigramă, să angajeze o firmă de avocatură, plătită cu 14.500 de lei pentru un proces. Totul din cauza unor gafe ÅŸi bâlbâieli ale CJ Cluj ÅŸi ale societăţii Drumuri ÅŸi Poduri JudeÅ£ene SA, aflată în subordinea forului judeÅ£ean.

Astăzi vă arătăm că ÅŸi Primăria Cluj-Napoca are asemenea cazuri în care au fost angajate firme de avocatură să reprezinte interesele municipalităţii. Ei bine, instituÅ£ia condusă de Emil Boc are 21 de posturi în organigrama Serviciului juridic ÅŸi contencios.

Avocaţi plătiţi din bani publici pentru proiecte eşuate

Municipalitatea a încheiat în ultimii ani două contracte de asistenţă juridică, unul cu SPRL BoÈ™tină È™i AsociaÈ›ii pentru prestarea de servicii de asistență juridică în dosarele aflate pe rolul instanÈ›elor de judecată având ca obiect proiectul Lomb - valoare maximă a contractului fiind 15.000 euro fără TVA, iar celălalt cu SCA LăpuÈ™an Șteopan Moscovits & AsociaÈ›ii, pentru prestarea serviciilor de asistență juridică în dosarele aflate pe rolul instanÈ›elor de judecată având ca obiect proiectul Cartierul Tineretului - onorariul total fiind de 28.500 euro fără TVA(onorariu fix È™i onorariu procentual).

Despre afacerea păguboasă numită Cartierul Tineretului, în care Primăria se luptă să salveze circa 100 de hectare de teren din cele peste 200 cu care a venit în asocierea cu Polus Real Estate pentru construcÅ£ia de locuinÅ£e, ZIUA de CLUJ a scris de asemenea în detaliu.

Iluzoriul cartier Lomb, ce trebuia construit de firma Impact din BucureÅŸti tot pe un teren al primăriei, este un alt mare eÅŸec imobiliar al municipalităţii clujene, înregistrat ÅŸi din cauza crizei economico-financiare majore ce a debutat în 2008.

Impact, în insolvenţă - Primăria, cu terenul

În această asociere cu firma Impact, parafată în anul 2006, primăria Cluj-Napoca nu a mai apucat să verse ca ÅŸi capital social în natură cele 179 de hectare de teren cu care instituÅ£ia venea în asociere cu Impact în cadrul noii societăţi Lomb SA, odată cu intrarea în insolvenţă a firmei Impact, în luna iulie 2010. O lună mai tărziu, consiliul de administraÅ£ie (CA) al noii firme Lomb SA, dominat de oamenii firmei Impact(deÅŸi primăria Cluj avea 51 la sută din acÅ£iunile noii societăţi!), decide să anuleze acÅ£iunile Consiliului Local Cluj-Napoca reprezentând 51 % din capitalul social al S.C. Lomb SA.

Printr-o adresă trimisă Primăriei Cluj în august 2010, firma Impact anunÅ£a că societatea consideră reziliat contractul cadru încheiat între cele două părÅ£i, iar municipalitatea acceptă ÅŸi ea în ianuarie 2011 că proiectul Lomb este încheiat.

Partenerul Primăriei Cluj cere daune de circa 20.000.000 de lei

Numai că, în acelaÅŸi an, câteva luni mai târziu, fosta firmă Lomb SA, care între timp a devenit SC Clearline Development & Management SRL, dar tot cu firma Impact acÅ£ionar, a cerut Primăriei în cadrul unei proceduri de conciliere directă suma de 17.053.000 de lei plus dobânda legală, drept pretenÅ£ii pentru o presupusă neonorare de către municipalitate a obligaÅ£iilor conform vechiului contract de asociere între Consiliul Local Cluj-Napoca ÅŸi S.C. Impact Developer & Contractor SA. Primăria a cerut ca această conciliere să aibă loc la sediul instituÅ£iei, dar între timp firma din BucureÅŸti a înÅŸtiinÅ£at administraÅ£ia clujeană că procesul-verbal de la respectiva conciliere a fost încheiat în lipsa sa. Ulterior, firma Clearline a acÅ£ionat în instanţă Primăria Cluj-Napoca solicitând plata acestor sume. Astfel, s-a ajuns în situaÅ£ia încheierii contractului de asistenţă juridică pentru acest proces, care încă nu s-a finalizat.

Primarul municipiului, Emil Boc, contactat de ZIUA de CLUJ, a declarat că nu există nici un fel de problemă cu terenul respectiv din Lomb ÅŸi că acel teren este intabulat în Cartea Funciară pe numele municipiului Cluj-Napoca, iar acolo urmează să se construiască proiectul Cluj Innovation City.

Detalii: http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/primaria-plateste-avocati-cu-zeci-de-mii-de-euro-desi-are-juristii-sai-acestia-trebuie-sa-salveze-proiectele-esuate-ale-municipalitatii--140109.html