Priorităţile Parlamentului în Noua Sesiune: Constituţia, Codurile Penale şi Cel Rutier

Priorităţile parlamentului în noua sesiune: ConstituÅ£ia, Codurile penale ÅŸi cel Rutier

 

Senatul ÅŸi Camera DeputaÅ£ilor încep, luni, o nouă sesiune parlamentară, cele mai importante proiecte vizând revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi un nou Cod Rutier, parlamentarii urmând să decidă ÅŸi în legătură cu aministierea ÅŸi graÅ£ierea, dar ÅŸi cu achiziÅ£iile de terenuri din CălăraÅŸi ÅŸi cu activitatea CEC. Comisia parlamentară comună pentru revizuirea ConstituÅ£iei îÅŸi va relua activitatea încă din prima zi a sesiunii, cu o întâlnire a membrilor cu reprezentanÅ£ii uniunilor profesionale ÅŸi cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observaÅ£iilor ÅŸi propunerilor Comisiei de la VeneÅ£ia ÅŸi ale celor din avizul Consiliului Legislativ. Unele din prevederile iniÅ£iale din proiectul de revizuire a ConstituÅ£iei urmează să fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate în urma observaÅ£iilor Comisiei de la VeneÅ£ia ÅŸi Consiliului Legislativ.

Amnistierea şi graţierea - restanţe din sesiunea trecută

La începutul acestei sesiuni, deputaÅ£ii vor trebui să ia o decizie privind iniÅ£iativa legislativă care propune amnistierea ÅŸi graÅ£ierea unor pedepse. Aceasta a fost scoasă, în decembrie 2013, de pe ordinea de zi a Camerei DeputaÅ£ilor în urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridică, prin care se prevedea amnistierea infracÅ£iunilor pedepsite cu închisoare de până la ÅŸase ani ÅŸi graÅ£ierea pedepselor cu închisoarea de până la ÅŸapte ani. Termenele iniÅ£iale erau de până la patru ani pentru amnistie ÅŸi de ÅŸapte ani pentru graÅ£iere.

Parlamentul ar putea rezolva problemele noilor Coduri penale

Senatorii ÅŸi deputaÅ£ii ar mai putea să ia în discuÅ£ie ÅŸi modificarea Codului de procedură penală, în sensul în care supravegherea tehnică să poată fi permisă ÅŸi înainte de începerea urmăririi penale.

Articolul 140 din noul CCP, care face obiectul nemulÅ£umirilor ÅŸefului statului, prevede că "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi ÅŸi libertăţi de la instanÅ£a căreia i-ar reveni competenÅ£a să judece cauza în primă instanţă sau de la instanÅ£a corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripÅ£ie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Astfel formulat, textul limitează posibilităţile procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată ÅŸi înaintea începerii urmăririi penale. Potrivit procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie să fie informată în legătură cu acest lucru.

Codul rutier, conducerea TVR ÅŸi Comisiile CălăraÅŸi ÅŸi CEC - de rezolvat la începutul sesiunii

Senatorii vor avea răgaz doar patru zile de la reluarea activităţii ca să ia o decizie în trei comisii de specialitate – Comisia pentru administraÅ£ie, Comisia pentru apărare ÅŸi Comisia juridică - dar ÅŸi în plen referitor la controversatul proiect de lege al Guvernului pentru modificarea OrdonanÅ£ei de Urgenţă 195/2002 privind circulaÅ£ia pe drumurile publice, proiect care riscă să fie adoptat tacit în varianta propusă de Executiv. Constatările, concluziile ÅŸi propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Reunite ale Parlamentului, votul final urmând să fie dat într-un plen reunit al celor două Camere.

http://www.viata-libera.ro/justitie/50812-galati-viata-libera-cotidian-prioritatile-parlamentului-in-noua-sesiune-constitutia-codurile-penale-si-cel-rutier