Procesul Fostei Directoare De La Protecţia Copilului, Amânat Pentru 6 Martie

Procesul fostei directoare de la ProtecÅ£ia Copilului, amânat pentru 6 martie

 

 

Procesul Marinelei Dobrea, fosta directoare de la ProtecÅ£ia Copilului, a început joia trecută, 23 ianuarie, la Înalta Curte, dar cu o amânare, aÅŸa cum era de aÅŸteptat. MagistraÅ£ii CurÅ£ii Supreme au dat termen pentru 6 martie, când toÅ£i inculpaÅ£ii din acest dosar vor trebui să fie în sala de judecată.
Anul trecut, în iunie, „lotul Dobrea” a primit o lovitură dură din partea justiÅ£iei gălăţene. IniÅ£ial, toÅ£i inculpaÅ£ii din acest dosar, instrumentat de procurorii gălăţeni ai DNA, au fost condamnaÅ£i cu suspendare de magistraÅ£ii Tribunalului. La Curtea de Apel, trei dintre inculpaÅ£i au primit pedepse cu închisoarea: Marinela Dobrea, fiica sa, Raluca Dobrea, ÅŸi Alina Åžtefania Radu. Prima a primit patru ani de puÅŸcărie, cea de-a doua trei ani ÅŸi zece luni, iar ultima a primit trei ani ÅŸi trei luni. CeilalÅ£i cinci s-au ales cu pedepse cu suspendare, Curtea păstrând achitarea dată de Tribunal. SentinÅ£a din iunie 2013 a fost atacată de toÅ£i inculpaÅ£ii interesaÅ£i, iar primul termen de judecată pentru Curtea Supremă a fost stabilit pe 23 ianuarie.
În 2010, DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie (DNA) GalaÅ£i a trimis în judecată opt inculpaÅ£i, printre care ÅŸi pe fosta ÅŸefă a ProtecÅ£iei Copilului. Atât ea, cât ÅŸi o parte dintre foÅŸtii angajaÅ£ii ai instituÅ£iei, dar ÅŸi afaceriÅŸti au fost trimiÅŸi în faÅ£a judecătorilor din cauza achiziÅ£iilor publice făcute în numele instituÅ£iei, la preÅ£uri mult mai mari decât cele existente atunci pe piaţă. Marinelei Dobrea i s-a mai reproÅŸat ÅŸi faptul că a externalizat serviciile de pază ÅŸi curăţenie ale instituÅ£iei publice, dându-le pe mâna unor firme agreate de ea. Prejudiciul a fost estimat de procurorii DNA la circa 700.000 de lei.
Rămâne de văzut care va fi poziÅ£ia CurÅ£ii Supreme, în condiÅ£iile în care de la 1 februarie se aÅŸteaptă intrarea în vigoare a noului Cod penal, unde pedepsele pentru infracÅ£iunile de corupÅ£ie sunt mai mici decât cele prevăzute de legea specială după care lucrează DNA.


http://www.viata-libera.ro/justitie/50690-procesul-fostei-directoare-de-la-protectia-copilului-amanat-pentru-6-martie-galati-viata-libera-cotidian