Se Creează Un Precedent/ O Firmă Din Galaţi A învins Taxa Radio în Justiţie

Se creează un precedent/ O firmă din GalaÅ£i a învins taxa radio în justiÅ£ie
 

* Self Company SRL a fost declarată câÅŸtigătoare de două instanÅ£e de judecată în faÅ£a Societăţii Române de Radiodifuziune * Dacă vă aflaÅ£i într-o situaÅ£ie asemănătoare, puteÅ£i câÅŸtiga fără probleme un eventual proces


Motivându-ÅŸi decizia prin articolul 40, alineatele 3 ÅŸi 4, din Legea nr. 41/1994, potrivit căruia "toate persoanele juridice cu sediul social în România au obligaÅ£ia de a achita taxa radio în calitate debeneficiari ai serviciului public de radiodifuziune", SRR încasează lunar de la firme o sumă de bani care diferă în funcÅ£ie de specificul ÅŸi de mărimea fiecărei societăţi comerciale în parte. DeÅŸi la prima vedere eÅŸti tentat să te conformezi ÅŸi să spui că "unde-i lege, nu-i tocmeală", la o privire mai atentă poÅ£i descoperi că aberaÅ£iile ÅŸi nonsensurile îÅŸi pot găsi cu uÅŸurinţă refugiu chiar ÅŸi în literele de lege.

Refuzul

După principiul enunÅ£at mai sus s-a ghidat ÅŸi Tamara Stoica, directorul economic al Self Company SRL. La fel ca în cazul tuturor celorlalte firme, pe factura lunară de electricitate trimisă către societate figurează o taxă de radio, în valoare de 30 de lei, ÅŸi o taxă TV, de 50 de lei. Premiza de la care a pornit Tamara Stoica a fost că nu este obligată să plătească pentru un serviciu de care nu beneficiază. Astfel, lună de lună, achita cu ordin de plată prin bancă factura de electricitate, din care excludea însă cele două taxe. Suma scăzută nu era înregistrată în societate la rubrica cheltuieli lunare, deoarece nu era recunoscută ca atare. Când suma restantă, doar în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2011, din neplata taxei radio, a ajuns la puÅ£in peste 800 de lei, SRR a făcut o cerere de chemare în judecată a firmei la Judecătoria GalaÅ£i.

Beneficiar fără beneficiu

"Am făcut o întâmpinare la cererea de chemare în judecată în care am specificat faptul că Self Company SRL nu beneficiază de serviciile de radiodifuziune publică, prin urmare nefiind obligată să achite această taxă, aÅŸa cum am înÅ£eles din lege. ÎnÅŸtiinÅ£asem mereu ÅŸi angajaÅ£ii firmei noastre că în timpul serviciului nu au voie să asculte radioul pe telefonul mobil sau pe internet, deoarece nu achitasem taxa radio ÅŸi TV. Pentru a fi beneficiarul unui serviciu, în primul rând ar trebui să avem un contract în care să fie stipulate drepturile ÅŸi obligaÅ£iile fiecărei părÅ£i, respectiv ale prestatorului ÅŸi ale beneficiarului. Noi nu avem semnat un astfel de contract ÅŸi nici nu folosim un dispozitiv pentru a asculta radioul.
Am apelat chiar la definiÅ£ia dată în DicÅ£ionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) cuvântului <<beneficiar>>. Nu în ultimul rând, am arătat faptul că, încă din data de 9 aprilie 2009, Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie a decis să anuleze definitiv taxa radio-tv pentru microîntreprinderi, prin decizia nr. 2.103. Deoarece ÅŸtiam că argumentele aduse de mine erau logice ÅŸi în sensul legii, am ales să nu angajez un avocat pentru apărare, neavând a pierde decât cel mult suma „restantă” ÅŸi cheltuielile de judecată pe care ni le ceruse SRR", spune Tamara Stoica.

Verdict favorabil

După un proces care a durat aproape cinci luni, Judecătoria GalaÅ£i a anunÅ£at în luna octombrie a anului trecut faptul că "respinge ca neîntemeiată cererea formulată de SRR".
"Am fost bucuroasă că sentinÅ£a a fost una favorabilă pentru noi, însă mă aÅŸteptam la o astfel de decizie. BineînÅ£eles, a urmat un recurs, la care am hotărât că nici nu mai este cazul să mă prezint, deoarece în sentinţă judecătoarea explicase mult mai bine decât mine motivele pentru care nu eram obligaÅ£i să achităm taxa. La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, am văzut pe portalul Tribunalului GalaÅ£i că recursul a fost respins ca nefondat. Decizia din urmă este definitivă ÅŸi irevocabilă", mai spune gălăţeanca.

Taxa TV, aceleaÅŸi reguli

Alături de taxa de radiodifuziune, Self Company SRL a refuzat să plătească ÅŸi taxa TV, în valoare de 50 de lei pe lună. "Åži în acest caz suma adunată nu este deloc de neglijat, dacă iau în calcul faptul că nu am mai plătit-o cam de prin 2007, deÅŸi o parte din sume s-au prescris. Termenul de prescriere al unei datorii este de trei ani ÅŸi, din acest motiv, suma adunată ca fiind neplătită s-a diminuat treptat. DeÅŸi firma nu a fost dată în judecată ÅŸi pentru această taxă, dacă s-ar întâmpla, situaÅ£ia ar fi identică. Cu hotărârea pe care o voi lua de la Tribunal, voi transmite la Electrica cererea de a nu mă mai factura pentru taxa radio-tv ÅŸi pe viitor", adaugă sursa citată.

Paradox

Dincolo de faptul că plătesc două taxe care nu sunt obligatorii, multe persoane sunt nevoite să cotizeze de două ori pentru acelaÅŸi serviciu. Este vorba despre acele societăţi comerciale la care sediul firmei coincide cu domiciliul persoanei fizice. În astfel de cazuri, taxa radio-tv se plăteÅŸte prin înÅŸtiinÅ£are de la SRR atât pe firmă, cât ÅŸi pe factura trimisă persoanei fizice, de la Electrica. Sumele încasate din plata acestor taxe constituie venituri proprii ale SRR ÅŸi ale Societăţii Române de Televiziune.

Cum puteţi scăpa de taxă

În cazul firmelor în care serviciile de radio ÅŸi tv sunt utilizate, taxa trebuie plătită. Dacă însă nu sunteÅ£i beneficiar al acestui serviciu ÅŸi nu mai doriÅ£i să-l achitaÅ£i, puteÅ£i să efectuaÅ£i plata facturii de la Electrica, fără aceste sume. „Electrica este mandatată să factureze ÅŸi să încaseze banii în numele SRR, însă nu poate debranÅŸa furnizarea energiei electrice, dacă sumele aferente consumului de energie electrică au fost achitate. Astfel, facturile care vor veni ulterior vor acumula un sold anterior compus din taxele neachitate precum ÅŸi din penalităţile de întârziere calculate lunar. Însă chiar aceste solduri au reprezentat cauza câÅŸtigată în instanţă de Self Company SRL. Putem lesne să credem că nu doar o singură firmă a fost dată în judecată de SRR pentru această taxă ÅŸi, de aceea, am considerat că e normal să se facă publică hotărârea dată de instanÅ£e în acest caz”, concluzionează Tamara Stoica.

http://www.viata-libera.ro/justitie/51664-galati-viata-libera-cotidian-se-creeaza-un-precedent-o-firma-din-galati-a-invins-taxa-radio-in-justitie