Subofiţerii De Le Poliţia Rutieră Cluj Au Ieşit La Pescuit şi Au Picat în Plasă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a finalizat cercetările ÅŸi a dispus trimiterea în judecată a doisprezece lucrători de poliÅ£ie din cadrul IPJ Cluj, Biroul Rutier Drumuri NaÅ£ionale ÅŸi Europene sub acuzaÅ£ia de luare de mită. Dosarul a fost înaintat, spre soluÅ£ionare,Tribunalului Cluj. Lui Gălăţan Robert Eduard, RoÅŸca Cosmin Dacian, Mânzat Tudor Alin, Cătinean Ilie, Tulbure Gheorghe, TodoruÅ£ RareÅŸ Ciprian, MureÅŸan Ioan, MureÅŸan Radu Mihai, Sucală Adrian Vasile, Soran Victor, Albu Dan Dorin, LupaÅŸ Călin li s-au adus acuzaÅ£ii de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual ÅŸi primire de foloase necuvenite.

Lucrătorii de poliÅ£ie, subofiÅ£eri în cadrul Serviciului Rutier Cluj, aveau ca atribuÅ£ii de serviciu supravegherea ÅŸi controlul traficului rutier cu scopul de a constata ÅŸi sancÅ£iona abaterile la regimul de trafic, în principal regimul de viteză. În timpul misiunilor de supraveghere, aceÅŸtia ÅŸi-au rotunjit veniturile, ”iertând” contavenienÅ£ii de amenzi în schimbul unor sume de bani. Rezultatul a fost neîntemeierea proceselor verbale de sancÅ£iune contravenÅ£ională sau înlocuirea unei abateri severe cu una mai uÅŸoară.  ”În sarcina inculpaÅ£ilor s-a reÅ£inut faptul că, în mod repetat, aceÅŸtia au pretins ori acceptat diferite sume sau alte foloase pentru a nu-ÅŸi îndeplini atribuÅ£iile de serviciu, respectiv pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaÅ£i în trafic o sancÅ£iune contravenÅ£ională pentru încălcări ale conduitei la regimul de trafic rutier (în special depăşirea limitei de viteză instituite pe acel sector de drum).

De asemenea, pe fondul îndeplinirii atribuÅ£iilor de serviciu, întocmeau sau nu întocmeau, participau sau asistau la întocmirea unor procese verbale de contravenÅ£ie în care se consemnau stări de fapt nereale, se omitea consemnarea unor contravenÅ£ii sau se inserau date nereale, împrejurări de natură a-l favoriza pe contravenient în ceea ce priveÅŸte aplicarea punctelor de penalizare, aplicarea amenzii contravenÅ£ionale sau stabilirea cuantumului acesteia ÅŸi aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme, precum ÅŸi de a cauza bugetului de stat o pagubă”, precizează procurorii în rechizitoriu. Procurorii care au instrumentat dosarul au arătat că au ajuns în faÅ£a instanÅ£ei doar acele fapte care au putut fi probate complet, pentru că, altfel, activitatea de infracÅ£iune a poliÅ£iÅŸtilor s-a derulat în mod cert pe o perioadă de timp mult mai îndelungată.

 

La pescuit

Un moment surprins pe înregistrările audio-video folosite drept probatoriu de către procurori dezvăluie filosofia de viaţă a controlorilor de trafic rutier, exprimată de meditaÅ£iile lui Ioan MureÅŸan, suprinse pe o înregistrare a procuraturii într-un moment în care acesta era de serviciu:  ”Suntem ca pescuitul, vine ÅŸalăul, vine, nu vine ÅŸalăul, nu vine… Care scapă, scapă, pe care îl f…, îl f.., care lasă, lasă, care nu, nu, ÅŸi i-aÅŸa ni”, cugetă MureÅŸan.

 

Şi şalăul a venit

Pe 7 septembrie 2007, Sucală Adrian Vasile ÅŸi Albu Dan au oprit un autoturism care circula cu 110 km/h, viteză pentru care se impunea amendare ÅŸoferului cu 400 de lei ÅŸi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă limitată. Cei doi poliÅ£iÅŸti au ”iertat” ÅŸoferul pentru suma de 200 de lei, neîntocmind nicio formă de sancÅ£iune ÅŸi ÅŸtergând înregistrarea de pe aparatul radar. Acesta era modul de operare generalizat printre cei doisprezece poliÅ£iÅŸti. 

În noaptea de 3 spre 4 august, LupaÅŸ Cătălin ÅŸi Sucală Adrian Vasile erau de serviciu, cînd au oprit un ÅŸofer pentru care radarul indica o viteză de deplasare de 102 km/h, în localitate, ceea ce atrăgea o amendă ÅŸi suspendarea dreptului de a conduce pe tip limitat. Pentru a închide ochii, poliÅ£iÅŸtii au pretins 80 de euro, iar când ÅŸoferul a protestat faţă de suma pomenită, i s-a răspuns că aceasta e oricum mai mică decît amenda. Cei doi nu au au întocmit proces verbal de sancÅ£iune contravenÅ£ională, iar de pe radar a fost ÅŸtearsă consemnarea respectivă. Mai grav este cazul în care un ÅŸofer, cunoscut pentru palmaresul de sancÅ£iuni pentru depăşirea limitei de viteză – nu mai puÅ£in de ÅŸapte abateri în doi ani – a scăpat cu 200 de lei ÅŸpagă. De asemenea, uneori erau de ajuns câteva sucuri sau un bax de bere.

 

OperaÅ£iunea “ÅŸpaga” eÅŸuată

Pe 3 februarie 2012, un ÅŸofer care circula cu 112 km/h a fost scutit de plata unei amenzi ÅŸi de sancÅ£iunea adiacentă de suspendare a dreptului de a conduce pe timp limitat, invocînd o relaÅ£ie cu un coleg al poliÅ£iÅŸtilor care erau de serviciu. Cei doi l-au iertat, aÅŸa încât derularea momentului nu se găseÅŸte pe înregistrarea aparatului radar, după cum nu e consemnată nicio amendă, dar poliÅ£iÅŸtii aÅŸteptau pentru ”generozitatea” lor o mică atenÅ£ie. Procurorii au denumit acest episod ”luare de mită nereuÅŸită”, înregistrarea ambientală – din care redăm mai jos un fragment – de la dosar fiind una demnă de bancurile cu poliÅ£iÅŸti:

M.T.A.: (intrînd în maÅŸina poliÅ£iei, îi povesteÅŸte colegului ce a primit de la ÅŸofer): Un pachet de Å£igări, ÅŸi ăla desfăcut. (înjură)

R. C.: O fost în pachet!

M.T.A (nedumerit): Ce o fost în pachet?

R.C.: Da’ mă, prost eÅŸti, mă…

M.T.C.: (înÅ£elegând) No, bine!

R.C.: Cum de eÅŸti aÅŸa de prost?

MT.A.: AÅŸe îs io, da’ am crezut că îi un pachet de Å£igări.

R.C.: Cum … să-Å£i deie Å£igări, tu de alea fumezi? Cât îi de prost…(râde) …el nu s-o hodinit… Aline, cine ÅŸtie ce avea acolo…

M.T.A.: Da, ave… Da, ave ÅŸi ăsta un milion.

R.C.: Era la noi, mă belitule.

M.T.A.: Vai de mine, ce-am putut greÅŸi acuma.

R.C.: Păi, da, mai ales acum când îi ÅŸtii că suntem în criză financiară.

M.T.A. Îs obosit ÅŸi am o scuză.

G.R.: Ce are oboseala cu prostia?

M.T.A.: Are…”

 

Consecinţe la nivel social

Felul în care operau cei doispezece poliÅ£iÅŸti, deloc o noutate în practica de pe plaiurile mioritice, relevă un ”fenomen cu conseciÅ£e la nivel de pericol social concret”, după cum îl definesc chiar procurorii care au istrumentat dosarul. Fenomenul deturnează însăşi scopul activităţii de supraveghere ÅŸi control al traficului rutier. Nu întâmplător, la dosarul cauzei este ataÅŸată o statistică a cauzelor accidentelor rutiere de pe raza judeÅ£ului Cluj, care arată că locul proncipal în producerea acestora îi ocupa neadaptarea vitezei la condiÅ£iile de drum ÅŸi depăşirea vitezei legale admise. Una dintre cauze este tocmai faptul că este cunoscut că ”atunci când conduci un autoturism pe drumurie publice cu viteza de 140 km/h, este suficient să remiÅ£i lucrătorului de poliÅ£ie suma de 50 sau 100 de lei sau să îi spui cine eÅŸti, unde lucrează familia sau că eÅŸti vecin cu un coleg al său ÅŸi rămâi ÅŸi cu banii ÅŸi cu permisul nesuspendat”, concluzionează procurorii. 


http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-justitie/subofiterii-de-le-politia-rutiera-cluj-au-iesit-la-pescuit-si-au-picat-in-plasa/