Ucraina Caută Un GUVERN NOU

Parlamentul ucrainean urmează să se întrunească luni dimineaÅ£a în vederea formării unui nou Guvern, după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcÅ£ia de preÅŸedinte, care deschide calea către o nouă eră în această Å£ară aflată în criză de trei luni.

Åžefii a nouă regiuni din Ucraina au demisionat, potrivit serviciilor de presă ale acestor administraÅ£ii regionale, relatează agenÅ£ia rusă Itar-Tass în pagina electronică de luni.

AgenÅ£ia prezintă numele demisionarilor, ÅŸi anume Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr BaÅŸkalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rîjuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) ÅŸi Ivan Movcian (ViniÅ£a).

Demisiile foştilor guvernatori au fost publicate pe site-urile administraţiilor regionale respective.

Cel mai frecvent motiv invocat de către aceÅŸtia este “o situaÅ£ie politică complicată în Å£ară” .

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este aÅŸteptată la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atmosferei ÅŸi pentru stabilizarea economiei ţării, în contextul în care occidentalii ÅŸi-au multiplicat duminică declaraÅ£iile care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a statului ÅŸi evitarea împărÅ£irii lui.

Ucraina se confruntă cu dificultăţii uriaÅŸe, în primul rând cu riscul unui default. Fosta republică sovietică s-a confruntat în ultima săptămână cu un nivel fără precedent al violenÅ£ei – 82 de persoane au fost ucise în trei zile -, însă fosta opoziÅ£ie a trecut rapid la acÅ£iune pentru a pune Å£ara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputaÅ£i anti-Ianukovici, l-a numit duminică pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei TimoÅŸenko, în funcÅ£ia de preÅŸedinte interimar. În următoarele 48 de ore urmează să fie numit un Guvern pentru perioada de până la alegerile prezidenÅ£iale anticipate prevăzute la 25 mai.

http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-politica/ucraina-cauta-guvern-nou/