Un Lung şir De Procese şi Mulţi Bani Pierduţi/ Apartamentele CJ Galaţi Se Vând La Preţ De Deviz

Curtea de Apel IaÅŸi a decis în mod definitiv ÅŸi irevocabil faptul că apartamentele judecătorilor ÅŸi funcÅ£ionarilor publici trebuie să fie vândute de Consiliul JudeÅ£ului (CJ), aÅŸa cum au hotărât în 2010 trei instanÅ£e, la „preÅ£ul de deviz”, care reprezintă sumele pe care opinia publică le-a considerat derizorii.
Dincolo de concluzia firească a celor mulÅ£i, care văd doar acest lucru, există o faţă ascunsă, care înseamnă foarte mulÅ£i bani, cu care s-ar putea face altceva pentru binele comunităţii din GalaÅ£i. Până la acest moment, CJ GalaÅ£i are de achitat amenzi în valoare de 11 miliarde de lei vechi. Nepunând în aplicare o decizie judecătorească, părÅ£ile, peste 30 de persoane, au apelat la instanţă pentru aplicarea unei amenzi. Potrivit legii, odată stabilită amenda, pentru fiecare zi care trece fără a pune în aplicare decizia, judecătorii stabilesc, la ÅŸase luni, la cerere, totalul pe care, în cazul nostru, CJ trebuie să-l achite părÅ£ilor interesate. U calcul sumar arată că din suma datorată de Consiliul JudeÅ£ului s-ar putea achiziÅ£iona în jur de 20 de apartamente, cu valoarea de 50.000 de lei fiecare.

Din 2008, Consiliul JudeÅ£ului s-a pierdut în procese

De ÅŸase ani de zile, acest proces a fost dus pe aproape întreg teritoriul României. A început, în 2008, la GalaÅ£i, unde magistraÅ£ii Judecătoriei au decis că apartamentele funcÅ£ionarilor publici vor fi vândute la preÅ£ul de deviz. Procesul a continuat la Tribunalul Buzău ÅŸi apoi la Curtea de Apel PloieÅŸti, toate păstrând decizia primei instanÅ£e. Au urmat contestaÅ£iile la executare, procese derulate la GalaÅ£i ÅŸi Cluj, unde contestaÅ£iile CJ GalaÅ£i au fost respinse, păstrându-se practic acelaÅŸi preÅ£ de deviz. Au urmat procese legate de această cauză care s-au purtat la Tecuci, la Tribunalul Teleorman ÅŸi la Curtea de Apel BucureÅŸti, iar mai nou va începe un alt ÅŸir de procese la Judecătoria ConstanÅ£a, acolo unde cele peste 30 de persoane urmează să solicite perfectarea actelor de vânzare cumpărare, deoarece nu există nicio înÅ£elegere pe cale amiabilă cu reprezentanÅ£ii Consiliului JudeÅ£ului GalaÅ£i.
În primele acÅ£iuni judecătoreÅŸti, cele 32 de persoane anunÅ£au prin avocatul lor că nu vor lăsa lucrurile aÅŸa ÅŸi nu vor face rabat de la nicio prevedere legală pentru a obliga CJ GalaÅ£i să Å£ină cont de o decizie judecătorească definitivă ÅŸi irevocabilă. Acolo se amintea de amenzi, lucru pus în aplicare, ÅŸi se mai amintea de faptul că ei plătesc în continuare chirie, deÅŸi din 2008 au o decizie care obligă CJ să le vândă locuinÅ£ele, fapt ce ar putea duce ÅŸi la solicitări de restituire a chiriilor achitate în toÅ£i aceÅŸti ani. Timpul ne-a demonstrat că lucrurile s-au petrecut întocmai având în vedere amenzile, iar ce este mai rău este faptul că toÅ£i aceÅŸti bani pleacă din buzunarele noastre.

Au anulat o hotărâre, au păstrat-o pe a doua

Acum, la IaÅŸi, o decizie de ultimă oră le-a dat din nou dreptate celor 30 de persoane. Reamintim că după izbucnirea scandalului legat de apartamentele magistraÅ£ilor ÅŸi ale funcÅ£ionarilor, Consiliul JudeÅ£ului a dat două decizii prin care s-a făcut o reevaluare a locuinÅ£elor, stabilindu-se preÅ£uri apropiate de cel a pieÅ£ei, având în vedere că acestea sunt situate în buricul târgului. PărÅ£ile interesate le-au atacat în instanţă ÅŸi Tribunalul le-a anulat pe amândouă. În calea de atac, Consiliul JudeÅ£ului GalaÅ£i s-a ales cu o hotărâre anulată, 763 din 29 aprilie 2012, ÅŸi cu o alta care rămâne în picioare, 799 din aprilie 2012, magistraÅ£ii ieÅŸeni Å£inând cont că este bază pentru reevaluarea apartamentelor aflate în continuare în patrimoniul Consiliului. Astfel, judecătorul precizează că anulează HCJ 763 în preambul, „în măsura în care aceasta se interpretează în sensul că imobilele deÅ£inute de reclamanÅ£i se vor vinde acestora la un alt preÅ£ decât cel stabilit prin sentinÅ£a civilă 9676 din 16 decembrie 2008, pronunÅ£ată de Judecătoria GalaÅ£i ÅŸi rămasă irevocabilă conform deciziei civile 634 din 14 septembrie 2010 a CurÅ£ii de Apel PloieÅŸti”.
Reamintim că din 2002 până în 2006, reclamanÅ£ii au încheiat cu CJ GalaÅ£i contracte de închiriere. În iulie 2003, printr-o hotărâre, aceste imobile au fost trecute din domeniul public în cel privat al judeÅ£ului GalaÅ£i, prevăzându-se ÅŸi posibilitatea cumpărării lor. ChiriaÅŸii s-au adresat CJ, solicitând să cumpere în baza Legii 85 din 1992, cerere care a primit răspuns nefavorabil, având în vedere că în actul normativ se Å£inea cont de starea socială a doritorului. AÅŸa s-a ajuns în instanţă ÅŸi la prima decizie care a a impus achiziÅ£ionarea la preÅ£ de deviz.

Sursa: http://www.viata-libera.ro/justitie/50351-galati-viata-libera-cotidian-un-lung-sir-de-procese-si-multi-bani-pierduti-apartamentele-cj-se-vand-la-pret-de-deviz